Özveri Ne Demek? Tdk'ya Göre Özveri Kelime Anlamı Nedir, Nasıl Kullanılır?
20. yüzyılın sonlarına doğru kullanılmaya başlanan özveri sözcüğü, ''esirgemezlik'' ve ''fedakarlık'' ile eş anlamlıdır. Başkasının belli bir hedefi gerçekleştirmesine yardımcı olan ya da bir durumu düzeltmek için kendisinden ödün veren kişilere özverili denir.
Özveri Ne Demek?
Özveri, kendi çıkarlarını hiçe saymak ve başkasının mutlu olması için mücadele etmek anlamına gelir. Özellikle 1950'li yıllardan sonra fedakarlık kelimesinin yerine özveri sözcüğü kullanılmaya başlanmıştır.
Özveri kelimesi bencillik ile zıt anlamlıdır. Bencil kişiler için kendi menfaatleri ne kadar önemliyse, özverili insanlar için de başkalarının mutluluğu aynı derecede mühimdir.
Not: Bu sözcük mücadeleci ve sebatkar kelimeleri ile yakın anlamlı olsa da eş anlamlı değildir. Çünkü sabırlı ve sebatkar insanlar, sadece başkaları için değil kendileri için de mücadele eder. Özverili kişilerin önceliği ise her zaman için yakın çevresindeki insanlardır.
TDK'ya Göre Özveri Kelime Anlamı Nedir?
TDK'ya göre özveri, fedakarlıkta bulunmak, kendi çıkarlarını önemsememek ve başkalarının iyiliği için mücadele etmek demektir. Özveri, yardımseverlik ve karşılıksız iyilikte bulunmak manasında da kullanılır.
Özveri Kelimesi Nasıl Kullanılır?
Özveri kelimesi fedakarlık ile eş anlamlı olduğu için cümle içerisinde birbirinin yerine kullanılabilir.
Örnek Cümleler:
1- Annem okumam için bu kadar özveride bulunmasaydı tıp fakültesini asla bitiremezdim.
2- Ben hayatımda onun kadar özverili ve yardımsever bir insan tanımadım.
3- Sadece kendini düşünme, başkalarını da düşün ve onlar için özveride bulun!
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TÜYAP kitap fuarı başlangıç ve bitiş tarihleri 2024: TÜYAP kitap fuarı 2024 ne zaman, nerede?
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri? Kuruluş Osman'a Çeyiz yoluyla katılan beylik!
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJLARI! 30 Ağustos fotoğraflı, görselli, Atatürk'ün söylediği sözler ve mesajlar, kutlama mesajları!
İslam Bilim Tarihi: Keşfü'z Zünun Kitabı Ve Yazarı
7 incisiyle Topkapı Sarayı! İlk kez okuyacağınız detaylar: Arife Tahtı, Topkapı Hançeri, Altın Taht ve niceleri...