hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Öz Denetim Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? Öz Denetim Örnekleri...

    Öz Denetim Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek Öz Denetim Örnekleri...
    expand

    Denetim kelimesinin sözlük anlamı kontroldür. Bir şeyin kurallara ve talimatlara uygun yapılıp yapılmadığını kontrol etmeye denetim denir. Öz denetim ise, kişinin toplum içindeki davranışlarını kontrol etmesi anlamına gelir. Birçok psikoloğa ve sosyoloğa göre, öz denetim uygarlaşma süreci ile başlamıştır. Kişinin toplum tarafından kabul edilmesi için otokontrol becerisine sahip olması gerekir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Öz Denetim Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

     Bireyin çeşitli sosyal çevreler tarafından kabul edilmesi ve ideallerini gerçekleştirmesi için duygularını sınırlamasına ve düşüncelerine oto sansür uygulamasına öz denetim denir.

     Öz deneyim sadece öfke ve kıskançlık gibi negatif duygularla sınırlı değildir. Kişinin olumlu duygularını yansıtırken de aşırıya kaçmamak için kendini kontrol etmesi de öz denetimdir. Bu noktada öz denetimin temel amacı her türlü aşırılıktan kaçınmak ve topluma uyum sağlamaktır.

     Kişi ancak bu şekilde toplum tarafından kabul görür ve hem sosyal hem de iş yaşamında istediklerini gerçekleştirebilir. Duygularını ve tepkilerini kontrol altında tutmakta güçlük çeken kişilerin ise toplumdan dışlanma ihtimalleri çok yüksektir. Toplum tarafından dışlanma sosyal çevreye göre çok farklı şekillerde olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Örneğin duygularını kontrol edemeyen ve alışılmadık tepkiler gösteren kişiler mahalle baskısına maruz kalabilir, arkadaş çevresinden uzaklaştırılabilir ya da işten çıkarılabilir.

     Bu tür şartlamalar öz denetimi zorunlu kılar. Özellikle sanayi devriminden sonra hızla toplumsallaşan ülkelerde, hem bireyler hem de topluluklar için oto kontrol keyfi değil zorunlu hale gelmiştir.

     Öz Denetim Örnekleri

     1- Toplantıda, bir personelin fikirlerine karşı çıkılacağı korkusuyla gerçek düşüncelerini dile getirmemesi.

     2- Ofiste sistemli bir şekilde mobbing uygulanan bir kişinin işini kaybetmemek için yapılanlara ses çıkarmaması.

     3- Kişinin bir söz ya da davranış karşısında çok sinirlenmesine rağmen öfkesini kontrol etmesi ve çevresindeki insanlara yansıtmaması.

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow