Ömer Hayyam Kimdir, En Bilinen Sözleri Nelerdir? Ömer Hayyam Rubaileri…
Ömer Hayyam özellikle İran ve doğu edebiyatında rubai türünün kurucu olarak tanınmaktadır. Ömer Hayyam; şair, bilgin, astronom, bilim adamı ve filozof olarak ifade edilebilir. Ömer Hayyam İranlı bir ailenin çocuğu olarak bilinmektedir. Yaşadığı dönemde türüne az rastlanır bir edebi başarı elde etmiştir. Ömer Hayyam aynı zamanda da ünlü bir matematikçi olarak tanınmaktadır.
Ömer Hayyam Kimdir?
Ömer Hayyam, İslam dünyasının altın çağı olarak bilinen bir dönem içerisinde yetişmiştir. Birçok alanda çalışmalar gerçekleştirdiği bilinmektedir. Ömer Hayyam tarafından rubai türünde verilen eserlerin oldukça önemli olduğunu söylemek mümkündür.
Ömer Hayyam çadırcı bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelmiştir. Ömer Hayyam, soyadını babasının yaptığı işten almıştır. Rasyonel ilimler ile yakından ilgili olan Ömer Hayyam aynı zamanda şiir ve müzikle de ilgilenmiştir.
Ömer Hayyam En Bilinen Sözleri Nelerdir?
Ömer Hayyam bilim dünyasında olduğu kadar edebiyat alanında da birçok katkı sağlamıştır.
Gün doğarken sabah horozları niçin acı acı bağrışırlar, bilir misin? Tan yerini gösterip derler ki sana: bir geçen geçti gidiyor; sen neredesin?
Ey kör! Bu yer, bu gök, bu yıldızlar, boştur boş! Bırak onu bunu da gönlünü hoş tut hoş! Şu durmadan kurulup dağılan evrende bir nefestir alacağın, o da boştur boş!
Seni aramaktan dünyanın başı dertte; zengine de göründüğün yok, fakire de; sen konuşursun da biz sağır mıyız yoksa, hep kör müyüz, sen varsın da görünürde.
Ömer Hayyam Rubaileri
Ömer Hayyam, rubaileri ile de tanınmaktadır. İran edebiyatında yazdığı çeşitli konuları olan rubailer, günümüzde hala büyük ilgi görmektedir. Yazdığı eserlerin arasında rubailer, oldukça önemlidir. Rubai, kendine özgü bir ölçüsü olan divan edebiyatı türü olarak da ifade edilebilir. Rubailer aaab uyak düzeni ile yazılmaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
'KİM MİLYONER OLMAK İSTER?' SORUSU: Geçmişi 16. yüzyıla dek uzanan, Osmanlı mutfağında hangi adla da bilinen bir helva çeşidi vardır?
KİM MİLYONER OLMAK İSTER SORUSU! Sputnik 1 uydusunu 1957'de Dünya yörüngesine göndererek 'Uzay Yarışı'nda öne geçen hangisi olmuştur?
KİM MİLYONER OLMAK İSTER SORUSU! 2023'te Brezilya'daki hapishanede bekçi olarak kullanılan hayvan hangisidir?
Osmanlı Padişahları sırası, Osmanlı'da tahtta kalma süreleri! Sırasıyla tahta çıkan padişahlar... Mehmet, Kanuni, duraklama, gerileme dönemi Osmanlı padişahları kimler?
Kariye Chora: Kiliseden Camiye Bir Dönüşüm Hikayesi kitabı yayımlandı