Mezhep Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Kaç Mezhep Vardır?
Mezhep, bir dinin çok sayıda görüş ayrılıkları sebebiyle oluşan kollarından her birine verilen addır. Fikir ekolü olarak da bilinir. Pek çok dinde mevcut olduğu gibi İslam dininde de mezhepler farklılık göstermektedir. İslam dininde mezhepler İtikadi Mezhepler ve Fıkhi Mezhepler olmak üzere iki temel gruba ayrılır.
Mezhep Kelimesinin Türk Dil Kurumu Kapsamında Yer Alan Anlamı Nedir?
Mezhep kelimesi, Türkçe içinde ve günlük hayatta oldukça sık olarak kullanılan kelimelerden bir tanesidir. Mezhep kelimesini özellikle televizyonlarda yer alan haber kanallarından, gazetelerden, dergilerden ya da herhangi birinden duymak mümkündür. Mezhep kelimesinin kökenine bakıldığında, bu kelimenin kökeninin Arapça olduğu görülür. Türkçeye ise Arapçadan yerleşmiş olan bir kelime türüdür. Mezhep kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre çeşitli manaları mevcuttur. Bu manaları şu şekilde sıralamak mümkündür:
Bir dinin yorum, anlayış ve görüş ayrılıkları sebebi ile meydana gelen kollarından her biridir.
Anlayış ya da görüş
Öğreti
Şeklinde ifade etmek mümkündür.
Kaç Mezhep Vardır?
İslam kapsamında dört tane büyük mezhep bulunur. Bu mezheplerin adları ise sırası ile şöyle ifade edilebilir:
Hanefi Mezhebi
Şafi Mezhebi
Hanbeli Mezhebi
Maliki Mezhebi
Maliki Mezhebi Nedir?
Daha çok Fas'ta ve Cezayir'de etkili olmuş bulunan Maliki Mezhebi, 8. Yüzyıl içerisinde İmam Maliki tarafından kurulmuştur. Bu mezhebe göre köpek neces olan bir hayvandır.
Şafi Mezhebi Nedir?
767 senesinde İmam Şafi tarafından kurulmuş olan mezheptir. Şafi mezhebinin öbür mezhep türlerinden en büyük farkına bakıldığında altının ve gümüşün hem kadınlara hem de erkeklere haram kılınmasıdır.
Hanbeli Mezhebi Nedir?
Hanbeli mezhebi, Ahmet Bin Hanbel tarafından kurulmuştur. Fıkıhtaki ''içtihat' adı verilen yöntemi reddeder. Hanbeli'ye göre mevcut olan problemlerin bütünü ayetlere ve hadislere bakılarak çözülebilir.
Hanefi Mezhebi Nedir?
Hanefi mezhebi Ebu Hanife tarafından kurulmuştur. Hanefi mezhebine bakıldığında Allah'ın emirlerinin reddetmeyen kimseler dinden çıkmaz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
'KİM MİLYONER OLMAK İSTER?' SORUSU: Geçmişi 16. yüzyıla dek uzanan, Osmanlı mutfağında hangi adla da bilinen bir helva çeşidi vardır?
KİM MİLYONER OLMAK İSTER SORUSU! Sputnik 1 uydusunu 1957'de Dünya yörüngesine göndererek 'Uzay Yarışı'nda öne geçen hangisi olmuştur?
KİM MİLYONER OLMAK İSTER SORUSU! 2023'te Brezilya'daki hapishanede bekçi olarak kullanılan hayvan hangisidir?
Osmanlı Padişahları sırası, Osmanlı'da tahtta kalma süreleri! Sırasıyla tahta çıkan padişahlar... Mehmet, Kanuni, duraklama, gerileme dönemi Osmanlı padişahları kimler?
Kariye Chora: Kiliseden Camiye Bir Dönüşüm Hikayesi kitabı yayımlandı