hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Leonardo Da Vinci'nin rekor fiyata satılan tablosu sahte mi?

    Leonardo Da Vincinin rekor fiyata satılan tablosu sahte mi
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Leonardo Da Vinci'nin "Salvator Mundi" adlı tablosu 450 milyon dolara alıcı bularak şimdiye kadar bir açık artırmada en yüksek fiyata satılan sanat eseri oldu. Ancak bu satış bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Bazı sanat otoriteleri tablonun sahte olduğunu öne sürdü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Leonardo da Vinci'nin "Salvator Mundi" adlı tablosu 450 milyon dolara alıcı bularak şimdiye kadar bir açık artırmada en yüksek fiyata satılan sanat eseri oldu.

    Dünyanın en pahalı antika eşyaları

    Ancak bu açık artırma, rönesans döneminin ünlü İtalyan ressamı Leonardo da Vinci'nin Hazreti İsa'yı resmettiği tablo hakkında yeni tartışmaların başlamasına da neden oldu. 

    İsa peygamberin sol elinde bir küre ve sağ elini kaldırmış şekilde resmedildiği 1500'lü yıllara ait tablonun ilk sahiplerinden biri İngiltere Kralı I. Charles'tı. 1900'lü yıllara kadar ortadan kaybolan tablo daha sonra bir İngiliz sanat koleksiyoncusu tarafından satın alınmış, 1958 yılında ise da Vinci'nin orijinal eseri olmadığı zannedilerek 60 dolara satılmıştı.

    Kayıp Da Vinci ortaya çıktı!

    Örneğin New York Magazine Art Critic dergisinden sabat eleştirmeni Jerry Saltz bu tartışmada yer alan isimlerden biri. Saltz, Leonardo'nun resimden ziyade tasarımla ilgilendiğini, İsa'nın yüzünü resmettiği bir başka çalışmasının olmadığını, ayrıca resimde Leonardo'yu işaret eden hiçbir üslup izi bulunmadığını iddia ediyor. 'Bu kesinlikle Leonardo'nun tarzı değil!' diyen Saltz, yalnızca 15 ila 20 tane var Da Vinci tablosu bulunduğunu tahmin ettiklerini açıklarken, hiçbirinin bu resimdeki gibi bir kişiye yoğunlaşmadığını vurguluyor. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Leonardo Da Vinci'nin daha önceki çalışmalarına bakıldığında da benzer bir fikre kapılınabilir. Örneğin Saltz'a göre, Mona Lisa, The Last Supper (İsa'nın son akşam yemeği), Portrait of a Musician (Bir müzisyenin portresi), Kayalıklar Bakiresi gibi 1400'lerin sonları ve 1500'lerin başlarında yapılan resimlere bakıldığında  Floransa'ya sadece post-Bizans portreleri çizmek için geldiği söylenebilir. Bu durum da 450 milyon dolara alıcı bulan tablonun Da Vinci'nin tarzıyla uymadığının göstergesi olarak kabul edilebilir. 

    .

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow