Koloni Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? Kolonileşmek Ne Anlama Gelir?
Koloni sözcüğü oldukça geniş bir anlama sahiptir. Özellikle devletlerin siyasi çıkar elde etmek amacıyla başka topraklarda oluşturdukları örgütlenmeye koloni adı verilmektedir. Başka bir deyişle koloni denildiğinde sömürge kavramı aklımıza gelir.
Koloni sözcüğü son derece yaygın bir kullanımın sahibidir. Özellikle geçmiş yıllarda kolonicilik anlayışı vardı ve büyük devletlerin işine gelmekteydi. Tabi zaman geçtikte bu büyük devletler yeni koloniler kurdular. Buda koloni kavramını oldukça ünlü bir kavram yapmıştır.
TDK içerisinde koloni için birden fazla tanıma rastlıyoruz;
- Sömürge,
- Göçmen topluluğu ile ilgili olan kişilerin yerleştiği yer,
- Bir ülkede başka ülkeye ait olan küçük yabancı topluluk,
- Birlik durumunda yaşamını sürdüren aynı türden organizmaların oluşturmuş olduğu topluluk.
Kolonileşmek Ne Anlama Gelir?
Koloni için ortaya çıkan kavramın kolonileşmek olduğu bilinir. Bu kavrama göre koloni anlayışı gün yüzüne çıkmaktadır. Yani koloni oluşturan devletler bunu alışkanlık haline getirerek ileriye götürürler. Böylelikle daha fazla koloni sahibi olurlar. Buda kolonicilik anlayışında olan devletlerin büyümeye başladığını gösterir. Tabi bunu yaparken sömürge yaptıkları için başka ülkelere zarar verebilirler.
Kolonicilik anlayışı eskiden bazı devletlerde oldukça çok vardı. Bunun için birçok ülkenin yüzlerce koloniye sahip oldukları görülmüştür. Hatta bu sayılar giderek daha da artmıştır. Günümüzde ise azda olsa kolonicilik anlayışına devam eden ülkeler vardır.
Koloni Sözcüğünün Kökeni Nedir?
Koloni sözcüğü Fransızca dilinden gelir. Yani bu sözcük Fransızca kökenli olmasıyla bilinir. Dilimize geçmesi ile oldukça yaygın bir kavram olmayı ise başarmıştır.
Koloni İle İlgili Cümleler
- Koloni kuran devletler yabancı topraklarda söz sahibi olmuşlardır.
- Kolonicilik anlayışını sürdüren birçok devleti günümüzde görmek mümkündür.
- Koloni kurmak için başka bir ülkenin topraklarına girmek gerekir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Osmanlı Padişahları sırası, tahtta kalma süreleri! Sırasıyla tahta çıkan padişahlar... Mehmet, Kanuni, duraklama, gerileme dönemi Osmanlı padişahları kimler?
TÜYAP kitap fuarı başlangıç ve bitiş tarihleri 2024: TÜYAP kitap fuarı 2024 ne zaman, nerede?
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri? Kuruluş Osman'a Çeyiz yoluyla katılan beylik!
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJLARI! 30 Ağustos fotoğraflı, görselli, Atatürk'ün söylediği sözler ve mesajlar, kutlama mesajları!
İslam Bilim Tarihi: Keşfü'z Zünun Kitabı Ve Yazarı