Kendi Düşen Ağlamaz Atasözünün Anlamı Nedir? Kısaca Açıklaması Ve Örnek Cümle…
Kendi Düşen Ağlamaz atasözü, genellikle başına buyruk insanlar için kullanılır. Hiçbir uyarıyı ve öneriyi dikkate almayan insanlar, kendi yaptıklarının sonucuna katlanmak zorunda kalır. Bu nedenle kendi düşen ağlamaz atasözü, aynı zamanda, insanın kendi hatalarından dolayı başkalarını suçlamaması gerektiği anlamına gelir.
Kendi Düşen Ağlamaz Atasözünün Anlamı Nedir?
Kendi düşen ağlamaz, kullanıldığı yere birden fazla anlama gelir. Bir işe kalkışmadan önce çevresindeki kişilerin fikrini sormayan, hep bildiği okuyan kişiler, sonunda pişman olurlar. Ama bu pişmanlık fayda etmez. Bu tür durumlarda ''kendi düşen ağlamaz'' atasözü sıklıkla kullanılır.
Bu atasözünün bir diğer anlamı ise insanın tüm sözlerinden ve yaptıklarından kendisinin sorumlu olmasıdır. Akıl ve irade sahibi olan insan, kendi yanlışlarından dolayı çıkmaza girdiğinde ya da kötü şeyler yaşadığında, suçu başkasına atmaya hakkı yoktur. Yaptıklarının nelere yol açacağını önceden tahmin etmeli ve ona göre davranmalıdır.
Bu atasözünde ''kendi düşen'' ifadesi, insanın kendi başına aldığı kararlar ve yaptığı tercihlerdir. Bu nedenle işler istediği gibi gitmediğinde suçu başkasında değil kendisinde araması gerekir.
Kendi Düşen Ağlamaz Atasözünün Cümle İçinde Kullanımı
1- Seni defalarca uyarmıştım, o yüzden şimdi hiç sızlanma, kendi düşen ağlamaz!
2- Şikayet etmeye hakkım yok ki, kendi düşen ağlamaz.
Kendi Düşen Ağlamaz ile Eş Anlamlı Atasözleri
1- Eden Bulur
2- Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer.
3- Atılan ok geri dönmez:
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
'KİM MİLYONER OLMAK İSTER?' SORUSU: Geçmişi 16. yüzyıla dek uzanan, Osmanlı mutfağında hangi adla da bilinen bir helva çeşidi vardır?
KİM MİLYONER OLMAK İSTER SORUSU! Sputnik 1 uydusunu 1957'de Dünya yörüngesine göndererek 'Uzay Yarışı'nda öne geçen hangisi olmuştur?
KİM MİLYONER OLMAK İSTER SORUSU! 2023'te Brezilya'daki hapishanede bekçi olarak kullanılan hayvan hangisidir?
Osmanlı Padişahları sırası, Osmanlı'da tahtta kalma süreleri! Sırasıyla tahta çıkan padişahlar... Mehmet, Kanuni, duraklama, gerileme dönemi Osmanlı padişahları kimler?
Kariye Chora: Kiliseden Camiye Bir Dönüşüm Hikayesi kitabı yayımlandı