Kalemtıraş Nasıl Yazılır? Kalemtıraş TDK Doğru Yazılışı... Kalemtıraş Mı Kalemtraş Mı?
Kalemtıraş kelimesi Türk Dil Kurumu eşliğinde Bitişik olarak yazılması gereken sözcüklerden biridir. Kaleminin ucunu açmaya yarayan ve pek çok alanda kullanılan günlük aletler içerisinde gelir. Kalem ve tıraş kelimelerin bir araya gelmesi ile birlikte, bir bütün olarak bu anlam üzerinden kullanılır. Hem okul hayatında hem de iş hayatı ve özel yaşantıda yaygın şekilde değerlendirilir.
Kalemtıraş Nasıl Yazılır?
Özellikle öğrencilerin ihtiyacını en iyi şekilde gideren bu ürün, bitişik olarak ele alınır ve yazılır. Kurşun kalemlerin ucunu açmak için değerlendirilen kalemtıraş, iki kelimenin bir araya gelmesiyle beraber tek bir kelime meydana getirir. Böylece ortaya kalemtıraş kelimesi çıkmaktadır.
Kalemtıraş TDK Doğru Yazılışı
Türk Dil Kurumu'na göre kalemtıraş kelimesi bitişik olarak ele alınır ve kullanılır. Sözlük anlamı doğrultusunda ise Kurşun kalemlerin ucunu açmaya yarayan bir adet olarak öne çıkar. Aynı zamanda ayrı yazarak yaygın yazım hatası yapılan sözcüklerden biridir.
Kalemtıraş (doğru)
Kalem traş (yanlış)
Yukarıda verilen örneklerde olduğu gibi doğru yazılması gereken durum bitişik olarak kalemciler şeklidir. Ayrı yazılması ile beraber farklı bir anlamı ortaya çıkarır ve bütün olarak öne çıkan anlamı bozulur.
Kalemtıraş mı Kalemtraş mı?
Günlük hayatta yaygın olarak kullanılan kalemtıraş, kalemleri açmak için değerlendirilen bir alettir. Bu doğrultuda yazımı ve okunuşu noktasında ise bitişik olarak ele alınması gereken kelimeler içerisinde yer alır. Kalem ile beraber tıraş kelimelerin bir araya gelmesi üzerinden, kalemin düzgün bir şekilde tıraş edilmesi biçiminde anlam ortaya çıkar. Diğer yandan tıraş kelimesi için arada ‘ı’ harfinin bulunması gerekir. Ancak ayrı yazılması taşıdığı bu anlamı bozarak etkisini kaybeder. Özellikle bu tür kelimelerin bir arada kullanılması Türk Dil Kurumu dahilinde mecburidir. Yazım hatası yapılmaması için kalemtıraş kelimesi bitişik olarak ele alınır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Osmanlı Padişahları sırası, tahtta kalma süreleri! Sırasıyla tahta çıkan padişahlar... Mehmet, Kanuni, duraklama, gerileme dönemi Osmanlı padişahları kimler?
TÜYAP kitap fuarı başlangıç ve bitiş tarihleri 2024: TÜYAP kitap fuarı 2024 ne zaman, nerede?
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri? Kuruluş Osman'a Çeyiz yoluyla katılan beylik!
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJLARI! 30 Ağustos fotoğraflı, görselli, Atatürk'ün söylediği sözler ve mesajlar, kutlama mesajları!
İslam Bilim Tarihi: Keşfü'z Zünun Kitabı Ve Yazarı