İznik'te bulunan mozaiklerin üstündeki asfalt kaldırıldı
İznik'te üzeri asfaltla örtülen Roma mozaiği yol tarafında kalan giriş noktasının üzerine geçen hafta dökülen asfalt kaldırıldı. Mozaiğin tamamen ortaya çıkarılması için ödenek de çıktı.
Bursa’nın İznik İlçesi’nde, geçen yıl eylül ayında belediyenin kanalizasyon kazısı sırasında bulunan Roma dönemine ait taban mozaiğinin yol tarafında kalan giriş noktasının üzerine geçen hafta dökülen asfalt kaldırıldı. Mozaiğin tamamen ortaya çıkarılması amacıyla istenilen kamulaştırma için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan geçen eylül ayında ödenek çıktığı ve İl İdare Kurulu’ndan da dün kamu yararına kararı alındığı bildirildi. Taban mozaiğinin ana bölümünün bulunduğu ahırın kamulaştırılmasının ardından arkeolojik kazı yapılacak.
İznik Belediyesi tarafından geçen yıl ağustos ayında Beyler Mahallesi, Afyon Sokak'ta yürütülen kanalizasyon çalışması sırasında, 2 metre derinlikte üzerinde insan yüzü figürünün bulunduğu taban mozaiği bulundu. Roma Sarayı kalıntısı olabileceği bildirilen mozaiğin yer aldığı alanda İznik Müze Müdürlüğü genişletme çalışması yaptı.
İnsan yüzü figürlü mozaiğin etrafındaki toprak tabakayı yaklaşık 1 metrekare genişliğinde açarak genişleten arkeologlar, mozaiğin yılan figürleri ile devam ettiğini, toprakta kalan bölümlerde de yine altıgen biçiminde farklı motiflerin olduğunu tespit etti. Yapılan alan genişletme çalışmasının ardından yetkililer, kamulaştırma gerçekleştirilemeyince mozaiğin jeotekstil malzeme ile örtüldükten sonra dere kumu dökülerek koruma altına alındı. Müze Müdürlüğü'nün çalışmasının ardından üzeri örtülen bölgenin yolda kalan giriş bölümünün üstü geçtiğimiz günlerde İznik Belediyesi tarafından asfaltlandı.
İznik Belediye Başkanı Ak Partili Osman Sargın’ın taban mozaiğinin binanın altında kaldığını belirterek, "Yolda sadece giriş bölümü vardı. Burayı da zaten Müze Müdürlüğü koruma altına alıp, üzerini örtmüştü. Asfaltlanan bölgenin mozaik ile ilgisi yok" açıklamasının ardından haberin yayınlanması üzerine konuya Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal el koydu. Bakan Ünal’ın talimatıyla dün müze müdürlüğü görevlilerince mozaiğin giriş bölümünün üzerine dökülen asfalt kesilerek tabaka halinde kaldırıldı. Çevresi de şeritlerle kapatıldı.
Ödenek çıktı, kamulaştırma yapılacak
Bu arada, Kültür ve Turizm Bursa İl Müdürü Yrd. Doç. Dr. Abdullah Damar, kanalizasyon kazısında bulunan Roma dönemine ait mozaiğin ilerlediği ve büyük bölümünün bulunduğu ahırın kamulaştırılması için bakanlığa 5-6 kez yazı yazıldığını ve geçen eylül ayında bakanlığın ödenek tahsis ettiğini bildirdi.
Ödeneğin çıkmasının ardından yasal prosedürün başladığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Damar, “Konu dün İl İdare Kurulu’nda ele alındı ve kamulaştırma için kamu yararı olacağı kararı çıktı. Şu anda ikinci aşamaya geçildi. Oluşturulan kurul tarafından istimlak bedeli saptanacak ve ardından kamulaştırma gerçekleştirilecek. Daha sonra da bu bölgede arkeolojik kazı yapılacak” dedi.
Abdullah Damar, kamulaştırma işlemi beklenirken belediyenin giriş bölümünü asfaltlamasının yanlış olduğunu da kaydederek, "Arkeologlar tarafından gerekli önlem alındığı için bu asfaltlama mozaiğe zarar vermedi. Sayın bakanın talimatıyla da asfalt kaldırıldı" diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri?
Taş Tepeler’in uzaylıları
TÜYAP kitap fuarı başlangıç ve bitiş tarihleri 2024: TÜYAP kitap fuarı 2024 ne zaman, nerede?
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJLARI! 30 Ağustos fotoğraflı, görselli, Atatürk'ün söylediği sözler ve mesajlar, kutlama mesajları!
İslam Bilim Tarihi: Keşfü'z Zünun Kitabı Ve Yazarı