İffet Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? İffetli Kime Denir?
İffet kelimesi, toplumda büyük bir çoğunluğun uyduğu ahlak kaidelerine uymak, edep dışı sözlerden ve davranışlardan kaçınmak demektir. Bu kelime, özellikle karşı cinsle ilişkilerinde mesafeli olan ağırbaşlı kadınlar için kullanılır. Dinde ve tasavvufta ise, sözüne güvenilen, emanete ihanet etmeyen, dürüst ve sadık kişiler iffetli olarak adlandırılır.
İffet Ne Demek?
İffet, edepli ve erdemli olmak demektir. Örneğin insanın verdiği sözleri tutması bir o insanın iffetli olduğu anlamına gelir. Ülkemizde 9.732 kişi İffet adını taşımaktadır.
Bu kelimeyle eş anlamlı olan sözcükler şunlardır:
1- Namus - Antik Yunancada kanun ve kural anlamına gelen "nomos" kelimesinden türetilmiştir.
2- Ar - Utanç ve terbiye manasına gelir.
3- İsmet - Dürüstlük ve saygınlık demektir.
4- Ahlak - Yardımseverlik, anaçlık, fedakarlık gibi erdemlerin tümü
5- Irz - Irz kelimesinin sözlük anlamı perde olsa da, günümüzde iffet ve namus manasında kullanılmaktadır. "Perdesi Yırtık" deyimi de bu kelimeden türetilmiştir.
İffet TDK Sözlük Anlamı Nedir?
Kişiyi ahlaken üstün kılan davranışların tümüne iffet ya da fazilet denir. İffet ve erdem kavramları tüm toplumlar için geçerlidir. Örneğin dürüstlük, dünyanın her yerinde bir erdemdir.
İffet İle İlgili Deyimler ve Atasözleri
1- Adına halel getirmemek - Halel, zarar ve eksiklik anlamına gelir. Adına halel getirmemek ise dürüst ve onurlu olup adının kötüye çıkmasına neden olan şeylerden sakınmak demektir.
2- Alnı ak olmak - Utanılacak şeyler yapmamak, suçsuz ve günahsız olmak ..
3- İsmini temize çıkarmak - Bir önceki deyimde olduğu gibi bu deyimde de isim kelimesi onur ve iffet manasında kullanılmıştır. İsmini temize çıkarmak, aklanmak ve beraat etmek anlamına gelir.
İffetli Kime Denir?
Dürüst, saygın ve onurlu kişilere iffetli denir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri?
Taş Tepeler’in uzaylıları
TÜYAP kitap fuarı başlangıç ve bitiş tarihleri 2024: TÜYAP kitap fuarı 2024 ne zaman, nerede?
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJLARI! 30 Ağustos fotoğraflı, görselli, Atatürk'ün söylediği sözler ve mesajlar, kutlama mesajları!
İslam Bilim Tarihi: Keşfü'z Zünun Kitabı Ve Yazarı