Hasankeyf antik kenti gidiyor, yerine müze geliyor
Batman'da Ilısu Barajı ve HES Projesi Kültürel Varlıkları Koruma ve Kurtarma Çalışmaları kapsamında sular altında kalacak olan Hasankeyf antik kenti için Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'nda müze kuruluyor.
Batman'ın Hasankeyf ilçesi gelecek yıl modern, bölgedeki medeniyetleri yansıtan bir müzeye kavuşacak.
Devletin resmi haber ajansı olan Anadolu Ajansı'nın haberine göre Ilısu Barajı ve HES Projesi Kültürel Varlıkları Koruma ve Kurtarma Çalışmaları kapsamında, Türkiye'de ilk defa uygulanan sistem ile Ilısu Baraj Göl Alanı'ndan çıkarılarak, Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınan bölgedeki tarihi Zeynel Bey Türbesi'nin yerleştirme süreci tamamlandı.
Yeni yerleşim alanı yakınında oluşturulacak Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'nda Türkiye'nin en modern müzelerinden biri kuruluyor. 6 bin 600 metrekaresi kapalı olmak üzere 60 bin metrekareden oluşacak Hasankeyf Müzesi'nin teşhir alanı ve salonunun yapımı için ileriki günlerde ihale yapılacak.
Gelecek yıl hizmete açılacak müzede, Hasankeyf başta olmak üzere bölgedeki kurtarma kazılarından çıkarılan eserler sergilenecek.
'Bu eser Türkiye'de sadece 1 tane'
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzecilik Genel Müdürü Yalçın Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, binlerce yıllık yerleşim yeri Hasankeyf'in kültür ve medeniyet tarihinde çok önemli bir konumda olduğunu söyledi.
Bakanlığın, eserlerin korunması ve taşınması için yıllardır çok özenli çalışma yürüttüğünü dile getiren Kurt, bu kapsamda taşınan Zeynel Bey Türbesi'nin çok özel bir türbe olduğunu vurguladı.
Zeynel Bey Türbesi'nin Türkistan medeniyetinde çok özel bir stile sahip, anıt eser olduğuna işaret eden Kurt, "Bu eser Türkiye'de sadece bir tane. Bunun dışında birçok türbemiz mevcut ama bu yapıda bir tane. Çinileri, süslemeleri ve bezemeleriyle çok özel, çok nadir bir eserdir." dedi.
Kurt, Venedik Sözleşmesi'nin 7. maddesine göre tarihi eserlerin yerinde korunmasının esas olduğunu ancak ulusal ve uluslararası boyutta çok büyük menfaat gerektiren taşımalara izin verildiğini kaydetti.
Bin 100 ton ağırlığındaki Zeynel Bey Türbesi'nin taşınmasının bu alanda Türkiye'de bir ilk olduğunu bildiren Kurt, "Türbe, büyük bir başarıyla bütünsel olarak buraya taşındı." diye konuştu.
Kültür Adası oluşturuluyor
Genel Müdür Yalçın Kurt, türbenin yanı sıra su altında kalacak alandaki hamam, cami, mezar ve başka türbelerin de aralarında bulunduğu birçok eserin yeni yerleşim alanına taşınacağını aktardı.
Ilısu Barajı'nda su tutulmasının ardından su havzasının hemen üstünde bulunan alanda Kültür Adası oluşturulacağına dikkati çeken Kurt, Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'nda 60 bin metrekare büyüklüğünde Hasankeyf Müzesi kurulacağını belirtti.
Kurt, 6 bin 600 metrekaresi kapalı alandan oluşacak müzenin çok modern olacağını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Müze başlı başlına Hasankeyf destinasyonunda çekici unsur olacak. Yakın bir sürede Hasankeyf Müzesi'nin teşhir ve tanzimi ile ilgili ihaleye çıkıyoruz. Türkiye'nin en güzel, en çağdaş ve en modern müzelerinden biri olacak Hasankeyf Müzesi'ni hizmete alacağız."
Hasankeyf arkeolojik kazıları ile yörede su altında kalacak bazı bölgelerde kurtarma kazıları gerçekleştirildiğini anımsatan Kurt, şöyle dedi:
"Müzelerin yürüttüğü kazılar var. Buralardan çıkan bütün eserlerimizi burada sergileyeceğiz. Ayrıca buradan başka müzelere gitmiş olan eserlerimiz de var. Onlar da yeniden öz yurtları Hasankeyf'e dönecek. Hasankeyf Müzesi, Türkiye'nin en güzel müzelerinden biri olacak, dünya çapında da ses getirecek. Yapı hemen hemen bitti, teşhir ve tanzim bölümleri de önümüzdeki günlerde ihaleye çıkarılacak. 2018 yılında müze hizmete alınacak."
Türkiye'nin son yıllarda dünyanın en güzel müzelerini yaptığını belirten Kurt, "Şanlıurfa ve Gaziantep açıldı, yakında açacağımız Adana ve Mersin gibi pek çok müze var. Hasankeyf Müzesi de bu bölgenin geçmişteki tüm medeniyetlerini dünyaya başarıyla sergileyecek. Bu müze başlı başına çekim merkezi olacak, turizmin çekici unsuru olacak." ifadelerini kullandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
'KİM MİLYONER OLMAK İSTER?' SORUSU: Geçmişi 16. yüzyıla dek uzanan, Osmanlı mutfağında hangi adla da bilinen bir helva çeşidi vardır?
KİM MİLYONER OLMAK İSTER SORUSU! Sputnik 1 uydusunu 1957'de Dünya yörüngesine göndererek 'Uzay Yarışı'nda öne geçen hangisi olmuştur?
KİM MİLYONER OLMAK İSTER SORUSU! 2023'te Brezilya'daki hapishanede bekçi olarak kullanılan hayvan hangisidir?
Osmanlı Padişahları sırası, Osmanlı'da tahtta kalma süreleri! Sırasıyla tahta çıkan padişahlar... Mehmet, Kanuni, duraklama, gerileme dönemi Osmanlı padişahları kimler?
Kariye Chora: Kiliseden Camiye Bir Dönüşüm Hikayesi kitabı yayımlandı