hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Google, Müzeyyen Senar için doodle yaptı

    Google, Müzeyyen Senar için doodle yaptı
    expand

    Önemli günlerde hazırlanan doodler ile farkındalık yaratmayı amaçlayan Google, hazırladığı grafil ileMüzeyyen Senar'ın 100. yaşgünü kutladı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türk Sanat Müziğinin en önemli sanatçıları arasında yer alan Müzeyyen Senar 'ın 100. Yaş Günü Google tarafından unutulmadı ve Doodle oldu.

    Müzeyyen Senar kimdir?

    Müzeyyen Senar, 16 Temmuz 1918 Bursa doğumlu, Türk Sanat Müziği sanatçısıdır. "Cumhuriyetin Divası" olarak da anılır.

    1918 yılında Bursa'da doğan Müzeyyen Senar 'ın küçük yaşta evlatlık verildiği iddia edilmektedir. R. Erkan Alemdaroğlu[Not 1]'na göre İnegöl’ün Hilmiye köyünde Zeliha Eren adıyla doğan Senar’ın baba adı Reşit anne adı ise Fatma'dır.

    Kemal Niyazi Bey ile İstanbul Radyosu'nda şarkı söylemeye başlayan Senar, Perşembe günleri ilgiyle izlenen bu programla geniş kitlelere adını duyurdu. Senar'ı bu programda dinleyenler arasında, İstanbul'un en önemli müzikhollerinden biri olan 10. Yıl Belvü Gazinosu'nun sahibi İbrahim Dervişzâde de bulunuyordu ve gazinonun 1933 yılının yaz sezonunun yıldızlar programına Müzeyyen Senar 'ı da aldı. Senar, sonraki yıllarda İstanbul'un başka ünlü gazinolarında da sahne aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Müzeyyen Senar'ın yeteneği, Cumhuriyet'in kurucusu ve Türk sanat müziğinin büyük hayranı Mustafa Kemal Atatürk'ün de ilgisini çekti ve sanatçı birçok kez onun huzurunda, özel meclislerinde şarkı söyledi. 1936-1938 yılları arasında 5 kez Atatürk'ün huzurunda konserler veren sanatçı, ilk konserini 19 Aralık 1936'da İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleştirdi.

    Son konserini 1938 yılı Haziran ayında Savarona Yatı'nda veren Müzeyyen Senar , Radi Dikici'nin kaleme aldığı Müzeyyen Senar Efsanesi 'O bir devdi, devirdi' adlı kitapta Atatürk ile ilk karşılaşmasını,  daha da şaşkın olmuştum. Yaveri takip ettik. Masanın kurulduğu salona girdiğim anda Atatürk'ü gördüm. Bir taraftan dizlerimin bağı çözülmüştü ama sanki uçuyor gibiydim. İçimden, 'Müzeyyen bu Atatürk ve onu görüyorsun. Rüya mıydı acaba? diyordum. Hayır değildi. Atatürk'ü gördüğümde bayılacaktım... Yüzüne bakamadım." diyerek anlatıyor. Müzeyyen Senar kitapta Atatürk'ün Rumeli türkülerinde kendisine eşlik ettiğini ve çok güzel zeybek oynadığını da belirtiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow