Erhan Arık'tan Ermeni topluluklarının izinde "Gayan" fotoğrafları

NarPhotos Fotoğraf Kolektifi üyesi Erhan Arık’ın, soykırım sonrası Ortadoğu’ya yayılan Ermeni toplulukların izini sürdüğü ‘Gayan’ isimli çalışması bir kitaba ve sergiye konu oldu. 22 Eylül - 16 Ekim tarihleri arasında ziyarete açık olacak serginin açılışı Depo'da yapılacak.
Fotoğrafçı Erhan Arık, Ermeniler'in soykırım sonrasında Ortadoğu’da yaşama tutundukları Irak, Lübnan, İsrail, Filistin, İran ve Ürdün’ün yanı sıra Türkiye ve Ermenistan’daki Ermeni topluluklarının izini sürdüğü “Gayan”da, geçmişle bugünün iç içeliğine ve Ermenilerin 1915’e dair hafızasına odaklanıyor.
“Gayan”, Arık’ın 2014 ve 2016 arasında Tahran, İsfahan, Zaho, Duhok, Beyrut, Cubeyl, Antilyas, Ancar, Amman, Kudüs, Beytüllahim, El İzariya, Erivan, Aştarak, Antakya ve İstanbul’daki Ermeni mahalleleri ve köylerinde çektiği fotoğraflardan oluşuyor.
Gayan nedir?
1915 sonrasında hayatta kalabilen Ermenilerin toplandığı ve başta çadırlarda, daha sonra ise çoğunlukla teneke damlı kulübelerde yaşadıkları, zaman içinde fakir mahallelerine dönüşmüş olan kamplara “gayan” deniyor. Gayan, bu bakımdan Ermeniler'in belleğinde hem 1915’i ve yaşanan büyük kayıpları, hem de hayatta kalabilme çabası ve iradesini ifade ediyor.
Sanatçının Aras Yayıncılık tarafından basılan aynı isimli kitabının tanıtımı da sergi açılışında yapılacak.
Sergi küratörleri: Firdevs Kayhan, Mahmut Koyuncu
Sergi açılışı: 21 Eylül Çarşamba, 18:30
Depo İstanbul: DEPO / Tütün Deposu Lüleci Hendek Caddesi No.12 Tophane 34425 İstanbul, +90 (212) 292 39 56 - 57
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bakan Ersoy: Sanatın gücüyle tiyatro sahnesinde tarih yazıyoruz
Edirne Gezi Rehberi | Tarih, doğa ve lezzetlerin şehri yeniden keşfedilmeyi bekliyor
Göbeklitepe Roma'da rekor kırdı
Septimius Severus’un heykel başı ve pişmiş toprak levhalar anavatanında
Osmanlı Padişahları sırası, padişahların tahtta kalma süreleri! Sırasıyla Osmanlı'da tahta çıkan padişahlar... Osmanlı'da dönemler: duraklama, gerileme dönemi