hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    En İyi Hapishane Filmleri: En Çok İzlenen Ve Beğenilen 10 Hapishane Filmi (İmdb Sırasına Göre)

    En İyi Hapishane Filmleri: En Çok İzlenen Ve Beğenilen 10 Hapishane Filmi (İmdb Sırasına Göre)
    expand

    80'li yıllardan sonra hapishane filmlerine olan ilgi dünya genelinde artmıştır Dram türündeki filmler dışında hapishaneden kaçış temalı yapımlar da en çok izlenen filmlerin arasında yer alır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1- Le Trou / Delik:

    Yönetmen koltuğunda Jacques Becker'ın oturduğu Fransız yapımı film, 18 Mart 1960 yılında gösterime girdi. Amatör oyuncularla çekilen film, Jose Giovanni'nin çok satan romanından beyaz perdeye uyarlandı. Le Trou'da hapishaneden kaçmaya çalışan bir grup mahkumun yaşadıkları anlatılıyor. 2 dalda Bafta ödülüne aday gösterilen Delik filmi TA Top 250 listesinin 72. sırasında yer alıyor. Le Trou, bazı ülkelerde The Night Watch ismiyle gösterime girdi.

    2- Papillon / Kelebek:

    Dustin Hoffman ve Steve McQueen'in baş rollerini paylaştığı Kelebek filminin senaryosunu Dalton Trumbo ve Lorenzo Semple Jr. yazdı. Adadaki bir hapishanede yaşananları beyaz perdeye aktaran yapım Henri Chenniere'nin aynı adlı romanından uyarlandı. Filmin ilk yarısında mahkumların yaşadığı eziyetler ve gardiyanlar ile yaşadıkları anlatılıyor. Henri ve Louis karakterlerinin hapishaneden kaçmak için verdikleri mücadelenin anlatıldığı Kelebek filmini Franklin J. Schaffner yönetti. Imdb puanı 8.0 olan film, 2017 yılında yeniden sinemaya uyarlandı.

    3- The Shawshank Redemption / Esaretin Bedeli

    1994 yılında gösterime giren Esaretin Bedeli, Stephen King'in romanından beyaz perdeye uyarlandı. Başrollerinde Morgan Freeman, Tim Robbins ve Bob Gunton'un olduğu yapım dünya genelinde yaklaşık 60 milyon dolar hasılat elde etti. Esaretin Bedelinde Shawsank Hapishanesindeki mahkumların yaşadıkları zorluklar anlatılıyor.

    Kazandığı ödüller:

    Yabancı Dilde En İyi Film Dalında Japon Akademi Ödülü ve Amerikan Görüntü Yönetmenleri Birliği Filmlerde En İyi Görüntü Yönetimi.

    4- Escape from Alcatraz / Alcatraz'dan Kaçış:

    Senaryosunu Richard Tuggle ve J. Campbell Bruce'un yazdığı Alcatraz'dan Kaçış, 1979 yılında gösterime girdi. Filmin oyuncuları arasında Clint Eastwood, Robert Bloossom ve Patrick McGoohan yer alıyor. Ünlü mafya lideri Al Capone'nun da kaldığı Alcatraz'dan kaçmayı başaran üç mahkumun anlatıldığı filmin yönetmen koltuğunda ise Don Siegel oturuyor.

    Frank Morris banka soyarken yakalanır. O zamana kadar kimsenin kaçmayı başaramadığı Alcatraz hapishanesine gönderilir. Morris'in aklında tek bir şey vardır: Alcatraz'dan kaçmak. Bunu başarmak için yıllarca plan yapar ve kaçmak için iki mahkumu daha ikna eder.

    5- Green Mile / Yeşil Yol

    Frank Darabont imzası taşıyan film, Cold Mountain Cezaevine atanan bir gardiyan ile Afro- American bir mahkumun dostluğunu anlatıyor. İyilik ve kötülük kavramlarını mahkumlar ve gardiyanlar üzerinden anlatan filmin baş rol oyuncuları: Tom Hanks, Bonnie Hunt ve David Morse.

    John Coffey rolündeki Michael Clarke Duncan, Film Eleştirmenleri En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülüne layık görüldü. Yeşil Yol'un kazandığı diğer ödüller şunlardır:

    People's Choice Favori Film Ödülü
    Film Eleştirmenleri En İyi Uyarlama Senaryo Ödülü

    6- Birdman of Alcatraz / Alcatraz Kuşçusu:

    TA TOP 250 listesinin 108. sırasında yer alan Alcatraz Kuşçusu, 3 Temmuz 1962 yılında gösterime girdi. Birdman lakaplı Robert Stroud adlı mahkumun Alcatraz'dan kaçış hikayesini beyaz perdeye taşıyan film, San Fransisco'nun California şehrinde çekildi.

    Birdman karakterine hayat veren Burt Lancaster'a Karl Malden ve Betty Field eşlik ediyor. Filmin en önemli özelliği, Alcatraz Hapishanesi hakkında çekilen ilk film olmasıdır. Burt Lancaster, bu filmdeki performansıyla BAFTA En İyi Yabancı Erkek Oyuncu Ödülüne layık görüldü.

    7- American History X / Geçmişin Gölgesinde:

    Irkçı biri olan Derek Vinyard, dazlaklar çetesinin lideridir. Çete, ülkedeki göçmenleri Amerika'da hızla yayılan işsizliğin bir numaralı sorumlu olarak görür. Bir gün Uzak Doğulu birinin dükkanını basıp her yeri dağıtırlar. Dükkan sahibini de yaralarlar. Diğerleri kaçarken Derek yakalanır ve hapse gönderilir Hapishanede kendi kendisini sorgulamaya başlayan Derek, çok geçmeden ırkçılığın ne kadar yanlış bir şey olduğunu anlamaya başlar.

    Filmin baş rollerini Edward Norton ve Jennifer Lien paylaşıyor. Tony Kaye'in yönettiği filmin Imdb puanı: 8.5

    8- El Hoyo / The Platform:

    Platform adı verilen hapishane, diğer hapishanelerden farklı olarak dikey bir şekilde inşa edilmiştir. Günde yalnızca bir kez en üst kattan yiyecek gönderilir. Yiyecekler her katta iki dakika durur ve sonra bir sonraki kata iner. Distopik bir gelecekte geçen filmin yönetmen koltuğunda Galder Gaztelu Urrutia oturuyor. Filmin başrol oyuncuları Ivan Massaguee, Antonio San Juan ve Zorion Eguileor.

    9- Uçurtmayı Vurmasınlar:

    Senaryosunu Feride Çiçekoğlu'nun yazdığı film bir kadınlar hapishanesinde yaşananlar beyaz perdeye taşıyor. Arkadaşlık, umut ve yalnızlık gibi konulara değinen yapım 1989 yılında gösterime girdi. Barış adlı bir çocuğun kadınlar hapishanesindeki büyüme serüvenini anlatan film 26. Antalya Film Şenliğinde En İyi Film ödülünü kazandı. Filmin yönetmen koltuğunda ise Tunç Başaran oturuyor.

    10- Celda 211 / Hücre 211

    İspanya Fransa ortak yapımı Hücre 211 filmi 2009 yılında gösterime girdi. Juan adlı bir gardiyan, ilk iş gününde başından yaralanır. Diğer gardiyanlar dinlenmesi için Juan'ı hücre 211'e götürür. Sağlık ekibini beklerken hapishanede büyük bir ayaklanma çıkar. Gardiyanlar tek tek öldürülürken Juan'ın hapishaneden sağ çıkabilmesi için tek şansı vardır: Mahkum rolü yapmak.

    Filmin baş rol oyuncuları: Lois Tosar, Antonio Resines.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow