Beş Hececiler Akımı Nedir, Özellikleri Nelerdir? Beş Hececiler Akımı Temsilcileri Kimlerdir?
Kahramanlık – yiğitlik öyküleri, vatan sevgisi, vasat insan tipi ve Anadolu’nun da şiire sokulduğu bir akım oluşmuştur. Beş Hececiler Akımı olarak tanımlanan tür, 1. Dünya Savaşı, Milli Mücadele yılları ve Mütareke yıllarında yükseldi. 1. Meşrutiyet döneminden sonra ortaya çıkarak Mütareke yıllarında en yüksek noktasına ulaşmıştır.
Beş Hececiler Akımı Nedir, Özellikleri Nelerdir?
Beş Hececiler Akımı, vatan sevgisi, yiğitlik ve kahramanlık öyküleri, vasat insan tipi ve Anadolu’nun da şiire katıldığı bir akımdır. Beş Hececiler; Faruk Nafiz Çamlıbel, Halit Fahri Ozansoy, Enis Behiç Koryürek, Orhan Seyfi Orhon ve Yusuf Ziya Ortaç’tır. Özellikleri;
Düzyazıda görülen söz dizimi şeklinin Beş Hececilerde de rastlanması ve Nesir cümlesinin şiire aktarılışı,
Süsten uzak, şiirde sadelik ve özentisizlik,
Hece vezni ve serbest müstezat yazma denemeleri,
Mısra kümelerini dörtlük esasından bağımsız kalarak, yeni biçimler denediler.
Beş Hececiler gurubu, Milli edebiyat akımından etkilenerek aruzu bırakıp Hece kullanmaya başladılar. Ve çok başarılı olarak Beş Hececiler gurubunu oluşturmuşlardır.
Beş Hececiler Akımı Temsilcileri Kimlerdir?
Beş Hececiler akımını oluşturan şairler;
Faruk Nafiz Çamlıbel, (1898 – 1973)
Enis Behiç Koryürek, (1892 – 1949)
Yusuf Ziya Ortaç, (1895- 1967)
Halit Fahri Ozansoy, 1891 – 1971)
Orhan Seyfi Orhon (1890 – 1972) olarak bilinmektedir.
Beş Hececiler, şiirlerinde aruzu bırakıp hece kullanmışlar ve çok başarılı olmuşlardır. 1. Dünya Savaşıyla Milli Mücadele yıllarında başladıktan sonra Mütareke yıllarında şöhreti yakalamışlardır.
1. Faruk nafiz Çamlıbel; şiirlerinde yoğun olarak memleket sevgisi ve Anadolu’yu anlattı. Sade ve akıcı bir dil kullanan, söz sanatlarına geniş yer veren güçlü bir üslubu benimsedi. Romantik ve realist hayatlarla konuları işledi. Düşünce ve duyguyu aynı anda yürüttü.
Eserleri; Çoban çeşmesi, Han Duvarları, Bir Ömür Böyle Geçti, Dinle Neyden, Elimle Seçtiklerim, Heyecan ve Sükun Tiyatroları: Canavar, Özyurt, Kahraman ve Akın.
2. Halit Fahri Ozansoy; Şiirlerinde konuşma Türkçesini başarıyla kullandı.
Şiir yazmaya Aruz vezniyle başladığı halde, Aruza veda adlı şiiriyle bırakarak hece vezniyle devam etmiştir. Roman, şiir ve tiyatro türü eserler vermiştir.
Eserleri: Cenk Duyguları, Efsaneler, Baykuş, Hayalet
3. Enis Behiç Koryürek; Şiire aruz vezniyle başlayıp, Servet-i Fünun etkisinde yazmıştır. Şiirlerinde Tarih ve kahramanlıkları işledi. İlk şiirlerinde aşka yer verdi. Kurtuluş Savaşı yıllarında ise Milli duygularla heyecanlı epik şiirler yazdı.
Eserleri; Güneşin Ölümü ve Miras adlı şiir kitaplardır.
4. Yusuf Ziya Ortaç; Akbaba dergisini çıkardı. Aruzla başlayıp heceye dönüş yapmıştır.
Eserleri: Yanardağ, Akından Akına, Aşıklar Yolu, Bir Rüzgar Esti
5. Orhan Seyfi Orhon; Şahsi konularda şiirler yazdı. Keyifli, zarif ve temiz duygulu Türkçe kullanmıştır. Şiire aruzla başladıktan sonra heceyle devam etmiştir.
Eserleri: Gönülden Sesler, O Beyaz Bir Kuştu, Fırtına ve Kar, Peri Kızı İle Çoban.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
'KİM MİLYONER OLMAK İSTER?' SORUSU: Geçmişi 16. yüzyıla dek uzanan, Osmanlı mutfağında hangi adla da bilinen bir helva çeşidi vardır?
KİM MİLYONER OLMAK İSTER SORUSU! Sputnik 1 uydusunu 1957'de Dünya yörüngesine göndererek 'Uzay Yarışı'nda öne geçen hangisi olmuştur?
KİM MİLYONER OLMAK İSTER SORUSU! 2023'te Brezilya'daki hapishanede bekçi olarak kullanılan hayvan hangisidir?
Osmanlı Padişahları sırası, Osmanlı'da tahtta kalma süreleri! Sırasıyla tahta çıkan padişahlar... Mehmet, Kanuni, duraklama, gerileme dönemi Osmanlı padişahları kimler?
Kariye Chora: Kiliseden Camiye Bir Dönüşüm Hikayesi kitabı yayımlandı