Anarşist Ne Demek? TDK'ya Göre Anarşist Kime Denir?
Devlete bağlı resmi kurumların kaldırılması gerektiğini savunan felsefe akımına ve ideolojiye anarşizm denir. Anarşizmi savunan kişiler ise anarşist olarak nitelendirilir. Anarşistler, her türlü kuruma karşı oldukları gibi özel mülkiyetin de tasfiye edilmesi gerektiğini savunur. Onlara göre insanın hem ekonomik hem de sosyal açıdan tam anlamıyla özgür olabilmesi için kurumların tasfiye edilmesi gerekir.
Anarşist Ne Demek?
Her türlü kurum ve otoriteyi reddeden, insanın yalnızca kendisinden sorumlu olması gerektiğini savunan kişilere anarşist denir. Anarşizm kelimesi ilk kez 19. yüzyılda kaleme alınan Proudhon tarafından kullanılmıştır.
Fransızca kökenli bir sözcük olan anarşist, orijinal dilinde ''anarchiste'' şeklinde yazılır. ''Anarch'' kaos ve kargaşa anlamına gelir. Anarşistlere göre toplum, devlet, aile gibi kurumlar, insanın doğasına aykırıdır. Sürekli baskı altında kalmak, suç oranlarının artmasına ve toplumsal ilişkilerin çözülmesine neden olur.
Bunun önüne geçmek isteyen anarşistler, her türlü idari birime ve denetleyici kuruma karşı çıkar. Devletin yasama, yürütme ve yargı organları olan meclis ve mahkemelere de karşı çıkan anarşistler kendi içinde birçok gruba ayrılır. Anarşist marksistler dışında radikal anarşist, yeşil anarşist, mutualistler ve ılımlı anarşistler de mevcuttur.
TDK'ya Göre Anarşist Kime Denir?
TDK'ya göre anarşizm ideolojisinin ilkelerini savunanlara anarşist denir. Dilimize Fransızcadan geçmiş olan bu kelime hem siyaset tarihinde hem de felsefede kullanılır. Anarşist kelimesinin sözlük anlamı ise, kargaşadan yana olan ve resmi ideolojilere karşı çıkandır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kuruluş Osmanlı'da beylikler dönemi! Osmanlı'da hangi beylikler var? Osmanlı dönemi Anadolu beylikleri hangileri?
Taş Tepeler’in uzaylıları
TÜYAP kitap fuarı başlangıç ve bitiş tarihleri 2024: TÜYAP kitap fuarı 2024 ne zaman, nerede?
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI MESAJLARI! 30 Ağustos fotoğraflı, görselli, Atatürk'ün söylediği sözler ve mesajlar, kutlama mesajları!
İslam Bilim Tarihi: Keşfü'z Zünun Kitabı Ve Yazarı