Anadolu'nun doğa tarihini "sistematik kazı" aydınlatacak
Yaklaşık 8 milyon yıl önce yaşamış gergedan, fil, zürafa, maymun ve antilop kemiklerinin bulunduğu Hirfanlı Baraj Gölü kıyısındaki Kurutlu Köyü'ndeki alan, Bakanlar Kurulu kararıyla kazı alanına dönüştürüldü.
Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü öğretim üyesi ve Kırşehir Yüzey Araştırmaları Grubu Başkanı Doç. Dr. Ahmet Cem Erkman başkanlığındaki kazıda, Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden öğretim üyeleri de yer alacak.
Kurutlu Lokalitesi Kurtarma Kazısı'nın sistematik kazı çalışmasına dönüşmesi için Bakanlar Kurulu'ndan izin çıktı. Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi ve AEÜ işbirliğinde, Ağustos ayından itibaren başlanacak kazılarda, ODTÜ, Ankara, Gazi, Yüzüncü Yıl ve Cumhuriyet üniversitelerinden akademisyenler de görev alacak.
Daha önce "yüzey araştırmaları ve kurtarma kazıları" şeklinde devam eden çalışmaların "sistematik kazı"ya dönüşmesiyle birlikte Anadolu'nun doğa tarihi de aydınlatılacak. Türk Tarih Kurumu ve AEÜ'nün de destek verdiği Hirfanlı Baraj Gölü Kurutlu köyü yakınlarındaki yüzey araştırması ve kurtarma kazılarında, 5 ve 8 milyon yıl önce yaşadıkları belirlenen gergedan, fil, zürafa, maymun ve antiloplara ait kemikler bulunmuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
'KİM MİLYONER OLMAK İSTER?' SORUSU: Geçmişi 16. yüzyıla dek uzanan, Osmanlı mutfağında hangi adla da bilinen bir helva çeşidi vardır?
KİM MİLYONER OLMAK İSTER SORUSU! Sputnik 1 uydusunu 1957'de Dünya yörüngesine göndererek 'Uzay Yarışı'nda öne geçen hangisi olmuştur?
KİM MİLYONER OLMAK İSTER SORUSU! 2023'te Brezilya'daki hapishanede bekçi olarak kullanılan hayvan hangisidir?
Osmanlı Padişahları sırası, Osmanlı'da tahtta kalma süreleri! Sırasıyla tahta çıkan padişahlar... Mehmet, Kanuni, duraklama, gerileme dönemi Osmanlı padişahları kimler?
Kariye Chora: Kiliseden Camiye Bir Dönüşüm Hikayesi kitabı yayımlandı