Meditasyonun kanıtlanmış 5 faydası
Meditasyon son derece basit bir zihin egzersizi. Uzak doğuda yüzyıllardır uygulanıyor. Çok basit olması sizi yanıltmasın, bedeninizde ve zihninizde önemli değişiklikler yapma gücüne sahip. Aynı fiziksel egzersizler gibi odaklı ve devamlı yaptığınızda büyük faydalar görmeniz mümkün.
Son yıllarda batı ülkelerinde yaygınlaşmaya başladıktan sonra, Harvard Tıp gibi önemli kurumlarca meditasyonun faydalarını anlamak için bilimsel araştırmalar yapıldı.
İşte bu araştırmalar tarafından kanıtlanmış faydaların kısa bir özeti:
Stresi azaltıyor
Harvard Tıp tarafından beyin MR’ları çekilerek yapılan araştırmalar meditasyonun beyindeki gri maddeleri biolojik olarak değiştirerek endişe ve stresi azaltabileceğini gösteriyor.
Stresle bağlantılı yaşlanmayı yavaşlatıyor
Nobel ödüllü araştırmacı Elizabeth Burns’ün 2012’de yayınladığı bir araştırma, 8 hafta boyunca günde sadece 12 dakika meditasyon yapmanın telomeraz aktivitesini %43 arttırdığını kanıtlamış. Telomeraz aktivitesi hücresel yaşlanmayı geciktiriyor. Bu da meditasyonun stresle bağlantılı yaşlanmayı yavaşlatabileceğini gösteriyor.
Mutluluk seviyenizi yükseltiyor
Hepimizin beynimizin hangi tarafının daha aktif olduğu tarafından belirlenen bir mutluluk seviyesi var. Beynin sol tarafı aktif olduğunda moralimiz yüksek oluyor, örneğin enerjik, pozitif, coşkulu hissediyoruz. Beynin sağ tarafı aktif olduğunda ise tam tersine moralimiz bozuk oluyor; endişeli, sinirli, mızmız hissediyoruz. Sağ ve sol taraftaki aktivitelerin birbirine oranı dinlenme halindeyken ölçüldüğünde ikisinden biri daha baskın çıkıyor.
Bu oran da moralimizin genel halini belirliyor. Bunu bir skala olarak düşünürsek çoğumuz ortalarda biryerlerdeyiz, bazı günlerimiz iyi oluyor, bazı günler kötü. Bu skalanın iyice sağında olanlar depresyona girmeye meyilli oluyor. İyice solunda olanları ise kötü olaylar bile fazla etkilemiyor.
Araştırmalar gösteriyor ki meditasyonla beynimizdeki aktivite yoğunluğunu sola doğru kaydırmak mümkün.
Bu konuda yapılan bir deneyde, yüksek stresli bir ortamda çok yoğun tempoda çalışan bir gruba 8 hafta boyunca günde yarım saat farkındalık meditasyonu yaptırılmış. Deney öncesi ve sonrası beyin aktiviteleri ölçülmüş. Meditasyon öncesi beyindeki aktivite moralin düşük olduğu sağ tarafta daha yoğunken, sonrasında moralin yüksek olduğu sol tarafa doğru kaymış.
Bunun gibi pek çok diğer araştırma meditasyonun mutluluk seviyesini arttırmada etkili olduğunu gösteriyor.
Öğrenmeyi ve Hafızayı Geliştiriyor
Beyin MR’ları meditasyon sonrası beynin öğrenme ve hatırlamayı sağlayan bölgelerinde gri maddelerin arttığını gösteriyor.
Karşınızdakinin sizinle tanışır tanışmaz hakkınızda verdiği 8 karar
Kalp sağlığı ve yüksek tansiyon üzerinde etkili
Yüksek kalp krizi riski taşıyan 200 kişi ile 5 yıl süren bir araştırma sonucunda meditasyon yapan grupta yapmayanların 1.6 katı daha az kalp krizi ve ölüm görülmüş. Meditasyon gevşemeyi sağlıyor. Gevşeme sayesinde vücutta kan damarlarını açan nitrik oksit adlı madde salgılanıyor. Bu da tansiyonun düşmesini sağlıyor. 2008 yılında yapılan bir araştırma yüksek tansiyon ilacı alan 60 kişi arasında meditasyon yapmaya başlayan 40 kişinin tansiyon ilacı almayı bırakabildiklerini göstermiş.
Meditasyon denince akla egzotik ritüeller, garip kılıklı kişilerin tuhaf sesler çıkartarak yaptıkları acayip şeyler geliyor. Gerçekte meditasyon tamamen zihnimizi eğittiğimiz, farkındalığımızı ve duyarlılığımızı arttıran çok ama çok basit bir egzersiz. Herkes yapabilir ve yapmaya başladıktan kısa bir süre sonra faydalarını görmek mümkün. Önemli olan devamlılık. Bu açıdan fiziksel egzersizlerden bir farkı yok.
Nasıl spor salonuna sadece girip çıkarak kas yapmak mümkün değilse, hiçbir şey yapmadan oturarak meditasyondan fayda sağlamak da mümkün değil. Genel olarak meditasyon dikkatinizi tamamen nefesinize, veya başka bir objeye odaklamak ve bu sırada zihne gelen düşünceleri fark ederek odağınızı tekrar nefesinize çevirmekten ibaret.