hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Farkındalık meditasyonu nasıl yapılır?

    Farkındalık meditasyonu nasıl yapılır
    expand

    Farkındalık meditasyon tekniğinin üç ana elementi vardır: Vücut, nefes ve düşünceler...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1- Vücut: Bütün bir odayı meditasyon için ayırmak çoğumuz için imkansız, bu yüzden evimizde bir köşe seçip oraya sessiz bir ortam kurabilirsiniz.   

    Mum ve tütsü yakmak isteyebilirsiniz, ancak önünüzde duvar olsa da olur. Kafanızı karıştıracak bir şey olmadığı sürece, televizyon veya laptop gibi, önünüzde ne olduğunun çok da bir önemi yok.

    Yerinizi seçtikten sonra, sandalyeye, mindere veya yere oturabilirsiniz. Eğer mindere oturmayı seçerseniz, meditasyon için yapılmış bir minder veya katlanmış bir battaniye kullanabilirsiniz. Oturacağınız eşyanın tek amacı etrafta sallanmaması ve stabil bir pozisyonda durabilmeniz.

    Eğer sandalyede oturmayı seçerseniz, arkaya doğru çok eğilmeyen bir sandalye seçmenizde yarar var. Ayaklarınızın yerde olması önemli, gerekirse ayaklarınızı koyabileceğiniz bir destek kullanın. Eğer uzunsanız dizlerinizin kalçalarınızdan daha aşağıda durduğuna emin olun. Eğer bunu yapmazsanız kısa sürede beliniz ağrımaya başlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Yerinizi ve oturacağınız eşyayı seçtikten sonra, oturun ve kendinize dik ama rahatsız olmayan bir pozisyon bulun. Minderde oturuyorsanız, rahat bir bağdaş kurun. Kendinize rahatsız bir pozisyona sokmayın. Ellerinizi bacaklarınızın üzerinde avcunuz yere bakacak şekilde dinlendirin. Gözlerinizi açık tutun ve yere bakarak dinlendirin. Gözünüzle hiçbir şeye odaklanmamaya çalışın. Önünüzde hiçbir şey yokmuş gibi düşünün.

    Meditasyonun kanıtlanmış 5 faydası!

    Bu şekilde birkaç dakika oturun. Eğer dikkatiniz dağılırsa, nazikçe çevrenize ve vücuduna geri odaklanın. Buradaki anahtar kelime “nazikçe.” Dikkatiniz dağılacak, farkındalık meditasyonu ile ilgili öğreneceğiniz ilk şey bu, dikkat dağılır. Dikkatinizin dağıldığını fark edince, çevreye ve vücudunuza geri dönün.

     

    2- Nefes: Dikkatinizi hafifçe nefesinize verin. Havanın vücudunuza girişini ve çıkışını hissedin. Nefes almanın özel bir tekniği yok. Olduğumuz şey ile ilgiliyiz, nefesimizi değiştirerek olabileceğimiz şey ile değil. Eğer nefesinizi kontrol ettiğinizi düşünüyorsanız, bırakın öyle kalsın. Amaçlayarak doğal davranmak biraz zordur, bu yüzden nefesinizin nasıl olduğu gibi şeylerle endişelenmeyin. Nasılsa öyle kalsın.

    Birkaç dakika boyunca çevreniz, duruşunuz ve nefesinizle zaman geçirin. Dikkatinizin bir kısmını nefesinize vermeye çalışın. Burada amaç 100% nefese odaklanmak değil. Dikkatinizin bir kısmı doğal olarak çevrenizde ve vücudunuzda olacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doğru nefesle stresiniz azalsın, karnınız düzleşsin!

    3- Düşüncelerinize odaklanın. Oturup meditasyon yapmaya başladığınızda, yavaş yavaş zihninizde düşünceler oluşacak. Bazen birçok düşünce aynı anda gelir, anılar, gelecek planları, hayaller, televizyon reklamlarından müzikler... Bazen bu düşünceler arasında hiç boşluk olmayabilir. Sadece düşüncelerinizin farkında olun.

    Düşüncelerinize kaptırıp odada oturduğunuzu bile unuttuğunuzu fark ettiğinizde, konsantrasyonunuzu nefesinize geri getirmeye çalışın.

    Meditasyona yeni başladıysanız, 10-15 dakika arası oturmaya çalışın ve yavaş yavaş bu süreyi 20-30 dakikaya çıkarın. İsterseniz zamanla 45 dakika hatta 1 saate bile çıkarabilirsiniz. Eğer daha uzun süre devam etmek istiyorsanız, yürüyüş meditasyonunu öğrenmenizde fayda var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son ve en önemlisi de, farkındalık meditasyonunun içinizde olan şeyleri fark etmekle ilgili olduğunu hatırlayın. Düşünmeyi durdurmakla ilgili değil. Bunu hatırlamanız çok önemli, amacınız düşünmeyi engellemek değil. Çoğu insan meditasyonun tamamıyla bomboş olabilmekle alakalı olduğu gibi yanlış bir fikre kapılıyor. Bazı meditasyon türlerinde bu doğru olsa da, farkındalık meditasyonunda değil. Eğer kendinizi düşünürken bulursanız, bunu engellemeye çalışmayın, düşüncelerin geldiğini kabul edin, onlara el sallayın ve gidişlerini görün. Fark ettiğiniz şeyler listesine düşüncelerinizi de ekleyin. Amacımız olduğumuz şeyi kabul etmek, olmamız gerektiğini düşündüğümüz şey olmak değil.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow