hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Narsist partnerle baş etmek

    Narsist partnerle baş etmek
    expand

    Narsistler genellikle toplumda çekici bulunan insanlardır. Size uygun tepkiler verebilir, zaaflarınızı yakalayabilir ve zaaflarınız doğrultusunda sizi kullanabilirler. Size çekici gelen bir narsistle nasıl olduğunu bile anlamadan sevgili olma ihtimaliniz çok fazladır. Peki sonra mı? Bir narsistle sevgili olduktan sonra neler yaşayabileceğinizi bu yazımda anlattım. Uzman Klinik Psikolog Melda Yakupoğlu yazdı... (Pembenar)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öncelikle narsist olan insanların her zaman kendilerini düşündüklerini unutmayın. Bir ilişkiye başlarken sizin özelliklerinize bakarlar. Güzelliğe, başarıya, statüye, iyi bir görüntüye dikkat ederler. Sizi tercih etmesi sizin onun yanında güzel görüneceğinizi düşünmelerindendir. İlişkinizin ilk zamanlarında size çok özel hissettirirler. Ancak ilişki ilerledikçe sizi çok sevdiğini söyleseler de davranışlarda sanki bir tutarsızlık olduğunu düşünebilirsiniz.

    Narsistlerde ana tema kendileri olduğu için ilişki içinde sürekli kendi istekleri, huzurları, mutlulukları ve rahatından söz edeceklerdir. Siz de onun yanında mutlu olabilmeyi becerirseniz ilişkiniz ilerleyecektir. İlişki devam ederken bazı anlarda sizin mutlu olmanızı kıskanabilirler. Sizi aşağıya çekecek davranışlar sergileyebilirler. Bunun içinde sanki size karşı yoğun duyguları varmış gibi yapabilirler. Buralardaki amaç hayatınızdaki ilgi odağının tamamen kendileri olmasını istemeleridir. Siz başkalarıyla paylaşımlar yaptığınızda kendisini dışlanmış hisseder. O anda sorun çıkarmasa bile başka bir konudan size kızgınlığını belli edebilir.

    Düzgünce iletişim kurabilmek genellikle çok zordur. Özellikle tartışma anları kabus gibi gelebilir. Tartışmalarda her zaman kendileri haklıdır. Sizin herhangi bir haklılık payınız asla olmaz. Haklılığınızı anlatmaya çalışsanız da sizi suçlar, dinlemez. Alttan almaz. Günlerce sizinle konuşmayabilir. Sürekli suçlandığınız için artık gerçekten suçluymuşsunuz gibi hissedebilirsiniz. Birçok zaman onun gönlünü almanın sadece sizin üstünüze düşen bir görevmiş gibi olduğunu düşünebilirsiniz. Teşekkür etmek yada özür dilemek konusunda yetersizdirler. Sürekli ona kendinizi anlatma ihtiyacınız olur ancak erişemezsiniz. Duvarları var gibi gelir. Bu sizi de yıpratır ve öfke uyandırabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu arada ilişki içinde başka kişilerle de ilişkileri olabilir. Sadakat ve vefa biraz zor bir kavramdır. Hastalandığınızda, güçsüz olduğunuzda, ona ihtiyaç duyduğunuzu belirttiğinizde yanınızda olmayabilirler. Çünkü o zaman size bakış açıları mutsuz olduğunuz için değişir. Kendisine çekici gelmez. Beslenmek için başka birilerini arayabilirler. Başkalarıyla flört halinde olabilirler. İşler yolunda gitmediğinde ise size tekrar geri dönebilirler. İlişkinizin bir türlü oturmadığına dair bir hissiniz olur.

    Göz boyamak için bazı davranış kalıpları olur. Sizi şık bir yerde yemeğe götürmek, sürprizler yapmak ve hediyeler almak gibi size kendinizi özel hissettirecek şeyler yaparlar. Bu dönem çok kısa sürer. Sonra sürekli bu dönemi yaşayacağınızı düşünüp ilişkinizi toparlamak istersiniz. Tavizler verirsiniz. Ne kadar taviz verirseniz daha çok agresifleşmeye başlayabilir. Bağlanmak kendileri için tehlike olarak görülür. Özel günler ilişkinin ilerleyen zamanlarında problem haline gelebilir. Kendileri özel hissetmek istediği için sizin özel gününüzde tatsızlık çıkartabilirler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Narsistler aslında içlerinde ciddi sorunlarla boğuşurlar. Kendileri de bir problem olduğunu görürler. Ancak yine de bağlanmak istemezler. Çoğu zaman zora gelemeyen rahat bir ilişki isterler. İlişki sorumluluğu alabilmesi, flörtüz davranışlarını kontrol edebilmesi için uyardığınızda ciddi kavgalar edebilirsiniz.

    Sizden daha iyisini bulduğunu düşündüğünde sizden ayrılabilir. Tamamen kendi mutluluğu ön plandadır. Sizin üzülmeniz yada toparlama çabanız onun için hiçbir şey ifade etmez. O bitirmek istediyse bitirir. Üstelikte bitirirken yine siz suçluymuşsunuz gibi davranır. Bu sebeple birçok insan sürekli elinden geleni yapıp yapmadığını düşünerek kendilerini mutsuz hissederler. Ancak tekrarlayan geri dönme davranışları olur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu tarz ilişkilerde narsist kişi ile evli olan kişiler evliliklerinde benliklerini kaybetme problemi ile karşı karşıya gelebilirler. Sevgililik dönemlerinde de ilişkileri çok yıpratıcı olur, çoğu zaman tükenmişlik yaşarlar. Sizin güçsüz olduğunuz zamanlar da zaten narsist kişiler sizden uzaklaşır. Siz tükendiğinizde onun yanınızda olmasını destek vermesini bekledikçe o gider. Sonra onu unutmak için sizde geri çekilirsiniz o zaman tekrar gelerek size kendini hatırlatır. Git gel döngüsü içerisinde aslında tutkulu bir ilişki de olur. Ancak iyi olduğunuz anlar kötü anlarınıza göre oldukça nadirdir. Sizi manipüle eder, size duygusal olarak çökkünlük verir, hatta bazı durumlarda maddi olarak bile zararı olabilir.

    Narsistleri kendi başınızda ilişkide düzeltmeyi denemek ruhen çok tüketici bir yoldur. Özellikle bağlanma ile ilgili de problemleri olduğu için zaten düzelmekten yana hiç bir zaman olmayacaklardır. Hep kendileri haklıdır. Siz düzelirseniz zaten o da düzelecektir psikolojisi yaratırlar. Terapiye gelmeyi genellikle kabul etmezler, etseler bile genellikle yarıda bırakırlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu tarz bir ilişki uzun sürdüğünde ve böyle bir ilişkiden çıktığınızda önce kendinizi çok mutsuz hissedersiniz. Ancak zaman zaman sizi manipüle ettiği zamanları hatırlayarak büyük bir tutsaklıktan kurtulduğunuzu hissedersiniz. Kendinizi özgür ve güçlü hissedersiniz. Eski güçlü yapınıza kavuşursunuz. Çünkü bu tarz ilişkide zamanla özgüveninizi yitirmiş, yalnızlaşmış ve sadece ona bağımlıymış gibi hissedersiniz.

    Aslında bu tarz kişiler ilişkilerin başında bazı sinyaller verir. O sinyalleri yakaladığınızda ilişkiyi sürdürmek için yapıcı adım atmak yerine ona daha fazla bağlanmadan uzaklaşmayı deneyebilirsiniz. Çünkü siz bağlandıktan sonra işler daha zorlu ve işin içinden çıkılmaz hale gelecektir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow