Sebze ve balık ağırlıklı beslenmenin önemli faydası
Yapılan son araştırmalar en az bağırsak kanseri riskinin pesketaryen olarak adlandırılan beslenme şeklinde görüldüğünü açıklıyor.
Bundan yıl 3 yıl önce bir sağlık problemi sebebiyle beslenme konusunu araştırmaya başladığımda 1 yıldır et ve tavuk yemiyordum. Beslenmem ağırlıklı olarak, sebze, peynir, yoğurt, balık, baklagiller, fındık, fıstık ve unlu ürünlerden oluşuyordu. Balık yediğim için beslenme şeklim vejetaryen sayılmazdı. Okuduğum kaynaklardan birinde vejetaryen beslenmeye deniz ürünleri eklendiğinde, Latince kökenli balık anlamına gelen ‘’pesce’’ kelimesinden esinlenerek, pesketaryen dendiğini öğrendim. Ben şuyum, buyum diye kendimi etiketlemeyi sevmem, o yüzden çok üstünde durmadım ama konuyu araştırmaya devam ettim.
Beslenme üzerine yapılan pek çok bilimsel çalışma vejetaryenlerin kalp, şeker, yüksek tansiyon ve bazı kanser türleri gibi hastalıklara yakalanma riskinin et yiyenlerden daha az olduğunu gösteriyor.
Vejetaryen beslenmede et, tavuk, balık gibi hayvansal ürünlerin hiçbiri yok. Ama sütlü ürünler ve yumurta tüketiliyor. Sütlü ürünler dahil bütün hayvansal gıdaları da çıkarttığınızda, beslenme tarzınız vegan olarak adlandırılıyor. Benim için doğal şekilde gelişen vejetaryen artı deniz ürünleri içeren beslenme tarzına da pesketaryen deniyor.
Yakın zaman önce Huffington Post gazetesinde yayımlanan bir haber, farklı vejetaryen beslenme tarzları üzerine yapılan bir araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Bu araştırma pesketaryen beslenenlerin bağırsak kanserine yakalanma riskinin hem et yiyenlerden hem de diğer vejetaryen beslenme şekillerinden daha az olduğunu göstermiş.
Araştırma 77,659 kişi üzerinde yapılmış ve 7 yıl sürmüş. Vejetaryenlerde et yiyenlere göre %22 daha az bağırsak kanseri vakası görülmüş. Veganlarda ise %16 daha az risk tespit edilmiş.
En düşük risk ise vejetaryen beslenip, ek olarak ayda en az bir kez balık yiyen pesketaryenlerde görülmüş: et yiyenlere göre %43 daha az bağırsak kanseri vakası.
Et ve balık tüketimini tamamen kesmeyip haftada bir kere ile sınırlayanlarda bile riskin %8 azaldığı tespit edilmiş.
New York’da bulunan Memorial Sloan Kanser Merkezi Gastroenteroloji Bölüm Başkanı Dr. Salz: ‘’Mümkün olduğunca sebze-meyve ve deniz ürünü ağırlıklı beslenmek sağlığınız için en doğrusu. Bir hamburger yediğinizde pişmanlıktan ölmenize gerek yok. Tabii, devamlı değil sadece ödül olarak tükettiğiniz sürece’’ diyor.
Ben 3 yıl boyunca pesketaryen beslendikten sonra, yaptırdığım kontrolde demir eksikliği çıktı. Doktor demir eksikliğini et yemememe bağlayınca, geçtiğimiz yıl çok sık olmasa da kırmızı et yemeye başladım. Fakat et yemenin bana iyi gelmediğini hissettiğim için, kısa süre önce yine bıraktım. Bu konuyu danışmak için yeni gittiğim bir doktor çok içimi rahatlattı. Vücudumda aslında eksik olanın demir değil, yedek demir deposu işlevi gören ferritin olduğunu, bunun sağlığıma etki etmeyeceğini, hatta toksik etkisi olan demir haplarını kullanmamın daha çok zarar vereceğini açıkladı.
Demir ve B12 en kolay kırmızı etten sağlandığı için, eğer vejetaryen beslenmeye karar verirseniz, bu besinleri alabileceğiniz vejetaryen demir kaynaklarını beslenmenize eklemeniz önemli.
Vejetaryen demir kaynaklarını bu yazıda bulabilirsiniz:
http://www.cnnturk.com/iyilik-saglik/beslenme/10-vejetaryen-demir-deposu-besin