Cıva oranı düşük balıklar
Protein ve Omega 3 zengini deniz ürünleri hem sağlık hem de keyif için gerekli. Güzel bir balık ızgara, yanında salata tatlı bir yaz akşamının ve Akdeniz mutfağının vazgeçilmezleri... Ama bütün balıklar eşit yaratılmamış. Bazı balıklar bir taraftan beslerken bir taraftan zehirliyor.
Pek çok uzmanın haftada en az 3 kez balık tüketin demesinin sebebi, balığın hem Omega-3 hem de protein açısından zengin bir besin olması.
Proteinin ve Omega 3 yağlarının sağlıklı ve dengeli beslenme için olmazsa olmazlardan olduğu şüphesiz. Ama söz konusu sağlıklı beslenme olunca, bütün balıklar eşit yaratılmamış. Bazı balık çeşitleri yüksek miktarda civa içeriyor.
Cıva doğada bulunan bir metal. İnsan vücuduna ağırlıklı deniz ürünleri, amalgam diş dolguları, aşılar, yoğun kömür kullanımı gibi yollarla giriyor ve zamanla birikmeye başlıyor. Cıva sinir sistemini etkiliyor. Vücutta cıva miktarı arttıkça yorgunluk, sinirlilik hali, çarpıntı, odaklanamama, net düşünememe gibi rahatsızlıklar başlıyor. Çoğu durumda bunların cıvadan kaynaklandığı kimsenin aklına bile gelmiyor.
Cıva birikimi belli bir seviyenin üzerine çıktığında cıva zehirlenmesi başlıyor ve çok daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Balık seçerken birkaç noktaya dikkat ederek cıva alımını minimize etmeniz mümkün.
Küçük deniz balıklarını tercih edin. Bir balık ne kadar büyükse o kadar uzun yaşıyor ve o kadar çok cıva topluyor. Küçük balıkların ömrü kısa olduğu için fazla cıva toplayamıyorlar.
Kılıç balığı, ton balığı, köpekbalığı gibi büyük balıklar yüksek miktarda cıva içerir. Bunları tüketmekten kaçının veya ayda en fazla 2-3 kere ile sınırlandırın.
Sardalya, hamsi, istavrit, gibi balıklar en düşük cıva içeren balıklardır. Bunları mevsiminde gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Somon ve dil ebat olarak daha büyük olmakla beraber cıva içerikleri azdır. Ahtapot, kalamar, karides gibi deniz ürünleri de düşük miktarda cıva içerir.
Genel olarak mevsiminde ve denizden balık tüketin. Somon gibi yoğun olarak çiftlikte yetişen balıklar, cıva açısından riskli olmasa bile, yetiştirmede kullanılan ilaçlar ve yemler açısından soru işaretleri taşır.
Yaz ayları sardalyanın en lezzetli olduğu zaman. Aklınızda ve sofranızda bulunsun.