hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Krize neden olabilir... Konut fiyatları artabilir!

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    Son dönemde konut alım satımındaki düşüş devam ediyor. Bu durum inşaat alanında faaliyet gösteren diğer sektörleri de etkiliyor. Uzmanlar uzun vadede kira fiyatlarının daha da arttırabileceğini belirtiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konut satışları düştü, inşaat sektöründe de daralma görüldü. Bu durum birçok sektörü etkileyecek hale geldi.

    Uzman isimler konu şu ifadelerle yorumladı;

    -          “Bununla ilgili yani tedarikçi firmalar tabii ki zorluk çekecektir. Örnek veriyorum; bir kapı pencere firması, fayans üreten bir firma inşaat sektörü yavaşladığında, durma noktasına geldiğinde tedarik edeceği ürünleri satamayacağı için sektörde daralma, piyasada bir krize neden olabilir. Birçok firmanın kapanmasına neden olabilir”

    -          “Mobilya sektörü olarak konut üretiminin azalması aslında, mobilya üretiminin belli bir oranda azalmasına sebebiyet veriyor” 

    Ağustos 2022'de yıllık reel fiyat artışı yüzde 65,8'e ulaştı. Bu tarihten sonra satışlar hızla düşmeye başladı. 6 Şubat depreminin ardından kısmen yükselse de şu an negatif değerlere inmiş durumda.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    -          “Lokomotif sektör ve en hızlı katkıyı sağlayacak olan konut sektörünün geçtiğimiz yıla oranla bu yıl 1. 3 gibi bir azalma yaşayarak konut satışındaki bu azalma sonucunda 279 bin konutun satıldığını görüyoruz. Bir önceki yıla nazaran 1.3 gibi bir azalma söz konusu”

    -          “Faizler çok yüksek olduğu için vatandaşlarımız tercih etmiyor. İkinci sebeplerden birisi de vadeli mevduatların yüksek oluşu. Vatandaşın peşinat olarak kullanacağı parayı vadeli mevduata yatırarak aylık yüksek gelir elde ettiğinden dolayı konut alımını tercih etmiyor”

    Konut satışının düşmesi sadece inşaat alanını değil, bununla birlikte sucudan elektrikçisine birçok sektörü de derinden etkiliyor.

    -          “İş gücü de çok önemli. İnşaatta vasıflı vasıfsız işçilere ihtiyaç duyuluyor. Ustalarımız, kalfalarımız aynı şekilde iş bulamaması, mimarların mühendislerin de çalışacağı inşaat piyasasının da daralmasıyla, işsizliğe de belli bir şekilde darbe vuracağını ön görüyoruz”

    -          “Alt sektörlere bizlere mobilya sektörüne ve diğer sektörleri de göz önünde bulundurduğumuzda aslında etkisinin çok daha fazla olduğu, çarpanının çok daha fazla olduğunu ifade edebilirim”

     YAŞANAN BU DARALMA KONUT ARZINI DA ETKİLEYECEK Mİ?

    -          “Konut sayısının artışı yavaşladığında uzun dönemde şöyle bir ihtiyaç doğacak; kiralanabilir daire sayısı da düşmüş olacak” 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    -          “Kira artışlarına direkt etki edeceğini ve sonrasında da konut fiyatlarında ciddi manada artacağını ve bu ekonomik süreçte de ekonomiye ciddi etki edeceğini düşünüyoruz.

    -          “En büyük etkisi artık piyasa da kiralık konut krizi başlayacak. Çünkü siz yeni bir proje üretemezseniz, piyasada kiralık konut bulamazsınız”

     BU DURUMUN ÖNÜNE NASIL GEÇİLEBİLİR? 

    -          “Pozitif bir ayrımcılık yaparak konut kredilerinin belli bir oranda sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Ki konut üretimi devam etsin”

    -          “Aslında burada hepsi birbirine bağlı bir şekilde olduğu için şu anda buna müdahale edilebilecek durum, konut kredilerinin düşürülmesi. Birazcık vatandaşın daire alımına teşvik verilerek bu anlattığımız krizin sonlanmasına neden olabilir”

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow