hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İstanbul'da beyaz yakalılar semt değiştiriyor

    İstanbulda beyaz yakalılar semt değiştiriyor
    expand

    İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nin yürüttüğü, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteklediği 'Mahallem İstanbul Projesi'nin sonuçlarına göre, yüksek eğitime sahip beyaz yakalılar aslında yoğunlukta oldukları Kadıköy, Üsküdar, Fatih, Şişli, Bakırköy, Beşiktaş, Beykoz ve Beyoğlu gibi ilçeler yerine son yıllarda Ümraniye, Pendik, Küçükçekmece, Maltepe, Esenyurt, Başakşehir, Sancaktepe ve Çekmeköy'ü tercih etmeye başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mahallem İstanbul Projesi'nin sonuçlarına göre, son yıllardaki veriler incelendiğinde İstanbul'da nüfusu giderek artan mahallelerin başında Beylikdüzü'nden Adnan Kahveci ve Yakuplu, Küçükçekmece'den Atakent, Başakşehir'den Kayabaşı, Başakşehir Merkez ve Bahçeşehir 1. Kısım, Sancaktepe'den Fatih ve Abdurrahmangazi, Esenyurt'tan Yeşilkent, Tuzla'dan Aydınlı mahalleleri geldi.

    Küçükçekmece Atakent mahallesinde sadece son bir yıldaki nüfus artışı 7 bin kişi olarak gerçekleşti. Bu haliyle Atakent, 2016 yılında 88 bin 956 nüfusuyla yıllardır İstanbul'un en kalabalık mahallesi olan Bahçelievler Zafer Mahallesini geçerek, İstanbul'un en kalabalık mahallesi oldu.

    İstanbul'da nüfus azalışının en yüksek düzeyde olduğu mahalleler ise Kadıköy'den Dumlupınar, Bostancı ve Merdivenköy, Bağcılar'dan Evren, Esenler'den Oruçreis, Üsküdar'dan Kuleli ve Altunizade, Bahçelievler'den Siyavuşpaşa olarak sıralandı.

    Nüfus azalışı ve artışının en yüksek düzeylerde seyrettiği mahalleler, İstanbul'un nüfus hareketliliğinin yoğunlaştığı mahalleler olarak kabul edilirken, giderek merkezden çevre ilçelere doğru bir hareketin gözlendiği ortaya konuldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erdem Aksakal'dan plaza dili

    Beyaz yakallılar tercih değiştiriyor

    Son 5 yılın verileri incelendiğinde, yüksek lisans ve doktora mezunu olan yüksek eğitimli nüfusun en fazla arttığı ilçeler Ümraniye, Pendik, Küçükçekmece, Maltepe, Esenyurt, Başakşehir, Sancaktepe ve Çekmeköy iken, yüksek eğitimli nüfusu kaybetmeye başlayan ilçelerin başında Kadıköy, Üsküdar, Fatih, Şişli, Bakırköy, Beşiktaş, Beykoz ve Beyoğlu geldi.

    Başka bir deyişle yüksek eğitime sahip beyaz yakalıların, aslında yoğunlukta olduğu Kadıköy, Üsküdar, Fatih, Şişli, Bakırköy, Beşiktaş, Beykoz ve Beyoğlu gibi ilçeler yerine son yıllarda Ümraniye, Pendik, Küçükçekmece, Maltepe, Esenyurt, Başakşehir, Sancaktepe ve Çekmeköy'ü tercih ettiği gözleniyor.

    Bu durum mahalleler açısından incelendiğinde ise Maltepe'den Zümrütevler, Cevizli, Başıbüyük, Küçükçekmece'den Atakent, Beylikdüzü'den Adnan Kahveci, Başakşehir'den Başakşehir Merkez, Sancaktepe'den Emek, Ümraniye'den ise Tatlısu mahalleleri yüksek eğitimli nüfusun tercihinin yoğunlaştığı mahalleler oldu.

    Yüksek eğitimli nüfusunu kaybetmeye başlayan mahallelerin başında ise Kadıköy'den Erenköy, Göztepe, Suadiye, Fenerbahçe, Şişli'den Fulya ve Teşvikiye, Beşiktaş'tan Etiler, Konaklar, Ulus, Bakırköy'den Ataköy 2-5-6. Kısım ve Yeşilköy, Üsküdar'dan Altunizade geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbulda beyaz yakalılar semt değiştiriyor

    "İstanbul'da merkezden çevreye doğru genişleme ve hareketlilik var"

    Projeyi yürüten İÜ İktisat Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Şeker, İstanbul'da mahalle ölçeğinde geniş bir veritabanı ve harita tabanlı bir bilgi edinme sistemi kurgulamaya başladıklarını ve sisteme yakın zamanda online ve mobil ortamda tüm kullanıcıların erişebileceğini söyledi.

    İstanbul gibi metropol bir kentte, kent içi nüfus hareketliliğinin ve demografik değişimin önemine dikkati çeken Doç. Dr. Şeker, proje ekibi olarak toplam 960 mahalleyi incelediklerini dile getirdi.

    Şeker, periyodik olarak proje bulgularının kamuoyu ile paylaşılacağını ifade ederek, projenin hem İstanbullulara hem yerel yönetimlere hem de yatırımcılara rehber olacağını ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sosyal medyada "Gezi"ye destek, işinden etti!

    Nüfus hareketliliğine genel olarak bakıldığında, İstanbul'da merkezden çevre ilçe ve mahallelere doğru bir genişlemenin ve hareketliliğin olduğuna işaret eden Doç. Dr. Şeker, sözlerine şöyle devam etti:

    "Nüfus hareketliliğinde artışın olduğu bölgelerin daha çok yeni yerleşim alanları olduğu göze çarpıyor. İstanbul'un yeni sayılabilecek ilçeleri olan bu bölgeler, her ne kadar şehir merkezine uzak görünse de özellikle metro, metrobüs, Marmaray hatlarının yaygınlaşması ve entegrasyonuyla bu olumsuz etki nispeten ortadan kaldırılıyor. Öte yandan aynı özelliklerde bir konutun Kadıköy'deki satılık ve kiralık bedeli ile Beylikdüzü ya da Sancaktepe'deki bedeli arasında önemli farklar söz konusu. Dolayısıyla özellikle yüksek eğitimli nüfus başta olmak üzere, genel olarak hem ekonomik sebepler nedeniyle hem de altyapı sorunlarının göreceli olarak daha az olduğu bu yeni yerleşim alanlarına rağbet giderek artıyor. Ayrıca şehir merkezi diyebileceğimiz ilçelerin bir kısmında yaşanan kentsel dönüşüm de bu durumu tetikliyor. İstanbul'daki en önemli sorun olan ulaşım alanındaki iyileştirmeler devam ettikçe şehir dışa doğru genişleyecek."

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow