İnşaat sektöründe yönetmelik gerginliği: İnşaatlar durabilir!
Çevre Bakanlığı'nın hazırladığı ve 1 Temmuz 2017'de yürürlüğe girecek olan 'Yeni Tip İmar Yönetmeliği' sektörde huzursuzluk yarattı. Yeni yönetmelikte stüdyo daire yapılamayacak ve binaların rengine de belediyeler karar verecek. Müteahhitler "Proje hazırlığı 6 ay sürer. 1 Temmuz'a kadar ruhsat alamazsak tüm işlemlerin yeniden yapılması gerek. İnşaatlar durur" uyarısında bulundu.
1 Temmuz’da yürürlüğe girecek ‘Yeni Tip İmar Yönetmeliği’ sektörü gerdi. Müteahhitler, “Proje hazırlığı 6 ay sürer. 1 Temmuz’a kadar ruhsat alamazsak tüm işlemler yeniden yapılacak. İnşaatlar durur” diyor.
Böylesi görülmedi! Evini bu karelerle satışa çıkardı
Habertürk gazetesinde yer alan habere göre, Çevre Bakanlığı’nın ‘Yeni Tip İmar Yönetmeliği’nin temmuz başından itibaren yürürlüğe girecek olması inşaat sektöründe paniğe neden oldu. Müteahhitler, proje, statik hesaplamaları, mimari çizimler gibi işlemlerin 6 ay sürdüğünü, 1 Temmuz’a kadar inşaat ruhsatı alamamaları halinde tüm bu işlemlerin yeni yönetmeliğe göre baştan yapılması gerekeceğini söyledi. Sektör temsilcileri bunun da inşaatların durması anlamına geleceğini belirtti.
Bakan 'ertelenmeyecek' dedi
‘Yeni Tip İmar Yönetmeliği’ itirazlar sonucu bu yılın haziran ayı sonuna kadar ertelenmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yaklaşık 2 ay sonra yürürlüğe girecek yeni yönetmeliğin hiçbir şekilde ertelenmeyeceğini söylemesi inşaat sektöründe paniğe neden oldu. İzmir’de yılda ortalama 15 milyar liralık 10 bin konut yapılırken bu rakamın yarı yarıya düşebileceği uyarısı yapılıyor.
Yeni yönetmelikle 1+0 olarak nitelendirilen stüdyo daireler yapılamayacağını hatırlatan yetkililer, en küçük dairenin de 28 metrekare ve 1 oda 1 salondan oluşacağını açıkladı. Ayrıca yola ve yan parsellere mesafe zorunluluğundan dolayı arsa payının düşmesi de söz konusu olabilir.
Renge belediye karar verecek
Yönetmelikle bina istenen renge de boyanamayacak. Belediyeler, mahalin ve çevrenin özelliklerine göre yapılar arasında uyum sağlamak, güzel bir görünüm elde etmek amacıyla dış cephe boya ve kaplamaları ile çatının malzemesini ve rengini tayin edebilecek. Bitmiş yapılar için de söz konusu yetki kullanılabilecek.
Terasa bahçe ve havuz izni
Yeniliklerden biri de umumi binalar, sağlık ve eğitim tesisleri, oteller, içinde patlayıcı madde bulundurulan binalar ile yüksek bina ve tesislere paratoner konulma mecburiyeti oldu. Ayrıca teraslara, bahçe hatta havuz yapılabilecek. Balkonların ise alçıpanla bağımsız bölüm haline getirilmesi ise yasaklanacak.