hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Video Haber | Ev alamayanlar hangi yatırımı yapmalı?

    KAYNAKMutlu Doğan Akbaş/ Cnnturk.com Muhabiri

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın açıkladığı konut fiyat endeksi verilerine göre, konut fiyatları temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,9, geçen yıla göre ise yüzde 38,7 oranında arttı. Ancak, bu artış enflasyona göre değerlendirildiğinde, konut fiyatlarının reel olarak yüzde 14,3 oranında kayıp yaşadığı görüldü. Gayrimenkul Uzmanı Evrim Kırmızıtaş CNN TÜRK ekranlarında değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gayrimenkul Uzmanı Evrim Kırmızıtaş şu ifadeleri kullandı;

    Aslında baktığınız zaman geçen senenin temmuz ayına göre bu senenin temmuz ayında yüzde 16’lık bir artış görülüyor. Yani konut satışında bir artış gözlemlenmiş. İşte sebebi şu anki tabloda. Yani burada reel fiyatlar nasıl 14,3 azaldı? Konut fiyat endeksinde Ankara’da yüzde 144’le burada en fazla düşüşü görüyoruz. Daha sonrasında İzmir sonra İstanbul. Yıllık değişime baktığımız zaman yüzde 39,4’lük bir azalma var. Aylık değişimler yine aynı şekilde oranlara bölünüyor. Burada biliyorsunuz hep konut fiyatlarının yüksekliğinden ve insanların ulaşamadığından bahsediyoruz. İşte burada gerçek alıcılar doğru rakamlara indi. İşte bu tabloda onu görüyoruz. Yani reel fiyatların azalmasıyla gerçek rakamlara inmesiyle beraber nakdi olanlar sahaya çıktı ve istemiş olduğu gayrimenkulü aldı. Pazarlık payının da yüksek olması nakit parası olan alıcıları harekete geçirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KAMPANYALARIN ETKİLERİ

    En büyük artışlar sıfır konutlarda ve ikinci ellerde müteahhitlerin yapmış olduğu kampanyalar. Biliyorsunuz şu anda siz bankadan kredi çekmek isteseniz 2 milyon lira kullanmak isteseniz geri dönüşü 10 milyon lira. Yani yaklaşık 5 katı. Şimdi müteahhitler de eğer benden gayrimenkul alırsanız ben bize özel 1,99, 2,2 gibi daha cazip oranlarda müteahhide kampanyalar yapıldı. Bazen yeri geldi nakit olmadığı için araç takası aldı bazılarına senet aldı. Dolayısıyla bakıldığında müteahhidin de nakde dönmesi gerektiğinden dolayı piyasada gayrimenkul alımından dolayı hem alıcı mutlu oldu.

    GAYRİMENKUL ALIMI İÇİN DOĞRU ZAMAN

    Gayrimenkul almak için tam da doğru zaman. Eğer müteahhitlere yapılan bu kampanyaları aslında değerlendirmek istedikleri zaman çok cazip bir durum. Şimdi müteahhit yani yerleri yapmak veya mevcuttaki inşaatları tamamlamak için paraya ihtiyaç duyuyor. O ihtiyacını tamamını nakit ödeyenden bulamadığından dolayı bunu kampanyayla aslında çok daha akılcı bir çözüme getirdi. Böyle olunca birçok kişi hakikaten de kuyruk oldu. Çünkü istemiş olduğu gayrimenkulü işte iki yıl sonrasında ödeme planıyla veya uzun soluklu ödeme planıyla elde etmiş oldu. Diğer taraftan ikinci el satışlarda da pazarlık gücü olmasıyla birlikte bu fazlasıyla rakamlara yansımış oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İLK EVİNİ ALACAKLAR İÇİN TAVSİYELER

    Şöyle ki şu anda biliyorsunuz hepimiz aynı ülkede yaşıyoruz ve enflasyon oranları mevcut maliyet artışlarından dolayı müteahhitler de konutların üzerine o fiyatı giydirmek zorunda kalıyorlar. Bazı yerlerde kar gözlemeden. Çünkü hep böyle şey diye düşünülür. Müteahhitler güçlü taraf ve alıcılar burada güçsüz olarak bilinir. Fakat ilk defa şu an gerçekten çok uzun zamandır hem mal sahibi açısından hem müteahhit açısından da zayıf kaldıkları, alıcıların en güçlü oldukları noktadayız. Neden? Çünkü piyasada nakit para dönmüyor. Böyle olunca müteahhit baktığınız zaman ikinci el konutta bile satışta düşünün ki sizin 10 milyon lira paranızı çıkaramıyorsunuz ama 2-3 milyon liralık küçük bir daireniz var ve takasla teklif ediyorsunuz. Şimdi siz 2-3 milyonu ev karşılığında aldığınızda geri kalan 7 milyonu da nakit aldığınız zaman yine karşı taraf da mutlu oluyor. Tabi tapusu olmayanlar veya verebilecek bir malı olmayanlar için de ödeme planları ile ilgili seçenekler oluşmaya başladı. Çünkü müteahhitlerin kampanyaları TV’de gördükleri, internette gördükleri hatta fiziki olarak gördükleri, bazı yerlerde hatta şu an görüyorsunuz ertesi ay taşınıyorsunuz anahtar teslim ve evi teslim ediyor. Tabi ki tapuyu verirken üzerinde şerh oluyor. Ödeme bittikten sonra sizin olabiliyor ama tabi ki aslanlar gibi tapunuz da var bu sefer dışarıda 30 bin lira kira ödeyeceğinize diyorsunuz ki ben 30 bin lirayı müteahhide ödeyeyim hatta üzerine 5-10 bin lira verebiliyorsam vereyim en azından kendi evimde olayım diyor. Bu konudaki akılcı düşünceler tablolara yansımış durumda. Şu anki fiyatların da düşüşüyle tüm alıcı adaylarının harekete geçeceği en güzel dönem.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SAKSIDA OLSUN, TOPRAK OLSUN

    Hiçbir şey alabilecek durumda olmayanlar için en önemli tavsiyem toprak satın almaları 50-100 bin lira bile olsa kıyı şeridi olur başka bir yer olabilir saksıda olsa toprak olsun. Çünkü bugün alınan o yer 2 yıl sonra çok çok değerlenebilir. 2 milyon bile etse 2 yıl sonra üzerine de ekleme yaparak bir mülk sahibi olabilirsiniz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow