hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yeni haftada brent petrolün fiyatı ne kadar oldu? (09.09.2024)

    Yeni haftada brent petrolün fiyatı ne kadar oldu (09.09.2024)
    expand

    Uluslararası piyasalarda Brent petrolün varil fiyatı 71,59 dolardan alıcı buluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cuma günü 73,36 dolara kadar yükselen ve günü 71,37 dolardan kapatan Brent petrolün varil fiyatı, saat 09.42 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,3 artışla 71,59 dolara çıktı. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 67,86 dolardan işlem gördü.

    ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yıl sonuna kadar atacağı adımlara dair belirsizlikler, petrol fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, geçtiğimiz cuma günü yaptığı açıklamada, faiz indirimi zamanının geldiğini ve daha büyük faiz indirimlerine açık olduğunu belirtti. Waller, faiz indirimlerinin hızının ve toplam düşüşün, gelecekte alınacak kararlara bağlı olacağını vurguladı. Ayrıca, verilerin daha büyük faiz indirimlerine ihtiyaç olduğunu göstermesi halinde, bu adımı destekleyeceğini ekledi.

    ABD'de resesyon endişeleri giderek artıyor. Fed'in bu ay 25 baz puan faiz indireceğine dair beklentiler güçlü kalırken, yıl sonuna kadar toplamda 100 baz puanlık faiz indirimi yapılacağı öngörülüyor. Faiz indirimlerinin ABD dolarını zayıflatması ve petrol talebini artırması bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aynı zamanda, Orta Doğu'da devam eden çatışmalar, küresel petrol arzını sekteye uğratma endişelerini artırarak fiyatları yukarı yönlü destekliyor. Yemen’de İran destekli Husiler, Marib bölgesinde ABD'ye ait bir MQ-9 tipi silahlı insansız hava aracını düşürdüklerini açıkladılar. Bu olay, Husilerin düşürdüğü sekizinci MQ-9 tipi SİHA olarak kaydedildi.

    ABD'de açıklanan veriler, dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ülkede resesyon endişelerini artırdı. Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi, ağustosta 142 bin kişilik artışla beklentilerin altında kaldı. İşsizlik oranı ise yüzde 4,3’ten yüzde 4,2’ye geriledi. Analistler, bu verilerin ABD ekonomisinde durgunluk kaygılarını beslediğini ve petrol talebine dair endişeleri artırdığını ifade ediyor.

    Bu hafta açıklanacak enflasyon verileri, Fed’in 17-18 Eylül tarihlerinde düzenleyeceği Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında alınacak faiz indirimi kararıyla ilgili daha fazla bilgi verecek. Teknik olarak Brent petrol için 71,79 ile 71,90 dolar seviyeleri direnç, 70,50 ile 70,32 dolar seviyeleri ise destek noktaları olarak izleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow