hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uzman isim anlattı: Merkez Bankası faizi düşürecek mi?

    KAYNAKBuse Güngör / Cnnturk.com Muhabiri

    Merkez Bankası faiz kararını salı günü açıklayacak. Son olarak faiz yüzde 50'de sabit tutulmuştu. Yeni kara için beklentiler ne? Merkez Bankası son toplantısında nasıl mesajlar vermişti? Detayları Ekonomist Murat Bal aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Faiz kararı 23 Temmuz Salı günü saat 14'te açıklanacak. Toplantının tarihi Merkez Bankası başkanın katılacağı uluslararası toplantılar nedeniyle erkene çekildi.

    Bir önceki Para Politikası Kurulu toplantısı sonrasında politika faizi yüzde 50 seviyesinde sabit tutuldu. Ekonomistlerin salı günü için bekleyişi ise bir kez daha faizin değiştirilmeyeceği yönünde oldu.

    Merkez Bankası o toplantıda faizi neden bir kez daha sabit tutup, değiştirmediğini ise ‘parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerinin göz önünde bulundurulması’ olarak açıklamıştı.

    Ayrıca enflasyon vurgusu yapıldı ve enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşun altı çizildi.

    Merkez Bankası, “Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin, kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir” mesajı da verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekonomist Murat Bal konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı;

    Bu toplantıda bir faiz düşünme olabilir. Çünkü reel faizlerde de piyasada da böyle bir beklenti oluşmuş durumda. Merkez Bankası Politikaları Kurulu yapacağı toplantı ile alakalı açıklamalarda 23 Temmuz’da saat 14:00’te kamuoyuyla paylaşacak. O toplantıda faiz düşürülmesi ya da sabit bırakması bekleniyor.

    100 bin lirasını mevduatta değerlendirmek isteyen birisi stopaj oranı da düşüldükten sonra 32 günün sonunda yıllık yüzde 54.34'ten faize bağladığı parasından 4188 lira, 500 bin lirasını aynı şartlarda vadeye bağlayan bir kişi ay sonunda 20 bin 943 lira, 1 milyonunu bağlayan ise 41 bin 886 lira faiz getirisi elde ediyor.

    FAİZ ORANLARI AÇIKLAMASINDAN SONRA PİYASADA NE GİBİ DEĞİŞİKLİKLER BEKLENİYOR?

    “Merkez Bankası’nın faize düşürmesi ile birlikte piyasada bir olumlu hava oluşabilir. Bu olumlu havada tabii doların ve dövizin geri gelmesine yol açabilir. Ancak burada eğer Merkez Bankası sabit tutarsa da şu anki parametrelerle piyasalarda çok fazla değişiklik olacağını düşünmüyorum.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow