hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uluslararası Gaz Birliği'nden dikkat çeken "Küresel Doğal Gaz 2024" raporu

    Uluslararası Gaz Birliğinden dikkat çeken Küresel Doğal Gaz 2024 raporu
    expand

    Uluslararası Gaz Birliği'nin (IGU) "Küresel Doğal Gaz 2024" raporuna göre, geçen yıl küresel gaz tüketimi 4 trilyon 51 milyar metreküp olarak kaydedildi. Bu yılın sonunda ise tüketimin yüzde 2,1 oranında, yani 87 milyar metreküp artarak 4 trilyon 138 milyar metreküpe ulaşması bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bölgesel bazda incelendiğinde, Asya'da tüketimin 43 milyar metreküp, Orta Doğu'da 29 milyar metreküp ve Kuzey Amerika'da 8 milyar metreküp artması öngörülüyor.

    Küresel gaz tüketimindeki bu artışın en büyük etkeninin, Çin'deki sanayi ve konut talebindeki yükseliş olduğu düşünülüyor. Ayrıca, Hindistan'daki sanayi ve ulaşım sektörlerine dayalı tüketim artışının da önemli bir rol oynayacağı tahmin ediliyor.

    Geçmiş yıllarda küresel doğal gaz tüketimi 2019'da 3 trilyon 926 milyar, 2020'de 3 trilyon 859 milyar, 2021'de 4 trilyon 69 milyar ve 2022'de 3 trilyon 992 milyar metreküp olarak gerçekleşmişti.

    ÜRETİMDE DE ARTIŞ BEKLENTİSİ

    Küresel doğal gaz üretimi, geçen yıl 19 milyar metreküp artarak 4 trilyon 51 milyar metreküpe yükseldi. Bu yıl ise üretimin 96 milyar metreküp, yani yüzde 2,4 oranında artarak 4 trilyon 146 milyar metreküpe ulaşması öngörülüyor.

    En büyük üretim artışının 26 milyar metreküple Orta Doğu'da gerçekleşmesi bekleniyor. Bu bölgeyi 17 milyar metreküple Asya ve 12 milyar metreküple Kuzey Amerika takip edecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uluslararası gaz ticaretinde, sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) payının geçen yılki yüzde 53 seviyesinden bu yıl sonunda yüzde 52'ye gerileyeceği tahmin ediliyor.

    Raporda, gaz piyasalarında bu yılın nispeten sakin geçtiği ve fiyat oynaklığının azaldığı belirtiliyor. 2022'deki tarihi yüksek fiyatlar ve dalgalanmalar sonrasında piyasanın bir ölçüde toparlandığına dikkat çekiliyor, ancak enerji güvenliği endişelerinin devam etmesi nedeniyle piyasaların hala kırılgan olduğu vurgulanıyor.

    FİYATLAR HALA YÜKSEK

    Raporda, sıkı arz koşulları nedeniyle fiyatların, COVID-19 öncesine göre hala yüksek seviyelerde olduğuna işaret ediliyor. "Avustralya'daki arz endişeleri ve Orta Doğu'daki çatışmaların fiyat ve oynaklık üzerindeki etkilerinden görüldüğü üzere, gaz fiyatlarına olan duyarlılık yüksek seyretmeye devam ediyor. Talep veya arzda meydana gelebilecek herhangi bir kayda değer değişiklik, mevcut kırılgan dengeyi bozabilir," deniliyor.

    Raporda ayrıca, küresel yeniden gazlaştırma kapasitesinin 2022'den bu yana hızla büyüdüğü vurgulanıyor. Avrupa'da bu büyüme, 2022'deki Rusya-Ukrayna krizinin ardından Rus boru hattı gazından vazgeçme ihtiyacından kaynaklanırken, en büyük kapasite artışları 25 milyar metreküple Almanya'da, 12 milyar metreküple Hollanda'da ve ardından İspanya ile İtalya'da gerçekleşti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Asya'da ise yeniden gazlaştırma kapasitesindeki artış, büyük ölçüde Çin ve Hindistan'daki artan doğal gaz talebini karşılayan ithalattan kaynaklanmış, bu durum ABD gibi diğer bölgelerde sıvılaştırma kapasitesinin artmasına yol açmıştır. LNG altyapısının ve ticaretinin gelişmesi, gazın en çok ihtiyaç duyulan yerlere ulaştırılarak daha likit bir piyasa yaratılmasına katkı sağlamaktadır. LNG piyasasının birbirine bağlanabilirliğinin artmasıyla, bölgesel talep veya arz şoklarının küresel fiyatları etkileme olasılığı daha da yükselmiştir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow