hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tüsoder: Cuma günü tatil değil, borçlara dikkat

    Tüsoder: Cuma günü tatil değil, borçlara dikkat
    expand
    KAYNAK DHA

    Tüketici Sorunları Derneği (Tüsoder) Hukuk Komisyonu Başkanı Avukat İzzet Doğan, 16 Eylül Cuma gününün resmi tatil olmadığını, son tarihi bugüne denk gelen, fatura, kredi kartı, tüketici kredisi taksiti ve senetli borçlara ilişkin işlemlerle ilgili tüketicilerin dikkatli olmaları uyarısında bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüketici Kanunu’nun pek çok alışveriş türünde tüketicilere koşulsuz cayma hakkı tanıdığını belirten Doğan, "Tüketici Kanunu mağaza dışında yapılan bir çok alışverişte tüketicilere 7 gün ile 14 gün aralığında cayma hakkı tanıyor" dedi ve şöyle açıkladı:

    Ödeme 16 Eylül'e rastlıyorsa...

    "Örneğin internet üzerinden yapılan alışverişler, kapıdan satışlar, tüketici kredileri, devre mülk ve devre tatil sözleşmelerinde 14 gün, taksitli satış sözleşmelerinde 7 gün içinde tüketiciler hiçbir gerekçe göstermeden ve ceza ödemeden cayabilmektedirler.

    2017'de kaç gün tatil olacak?

    Ancak cayma bildiriminin son gününün 16 Eylül Cuma gününe rastlaması halinde bu tarihte cayma bildirimini göndermeyip, tatilin sona erdiğini düşündüğü 19 Eylül tarihine erteleyenler bu haklarını kaybetmiş olacaklardır. Garanti süresi Cuma günü sona eren arızalı ürünlerin de mutlaka aynı gün servise verilmesi veya arızanın bildirilmesi gerekmektedir. Çünkü Pazartesi günü servise verildiğinde garantisi dolmuş olduğundan karşılarına onarım ücreti çıkartılabilir. İcra Müdürlüklerinden gelen borç ihbarlarına, Kredi Kartı Borç ve senetlerinin son ödeme tarihlerine de dikkat edilmezse tüketiciler için geri dönülmesi imkansız zararlar ortaya çıkabilir. Son günü Bayram tatiline denk gelen işlemler, otomatik olarak Cuma günü mesai saati bitimine kadar uzar."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cuma resmi tatil değil

    Başbakanlıktan Kurban bayramı ile ilgili olarak idari izin çıktığına işaret eden Doğan, "Resmi tatil ilan edilseydi tatilin uzaması Türkiye'deki kamu ve özel sektörde tüm çalışanları kapsayacaktı; ama, idari izin sadece kamu kurum ve kuruluşlarındaki bir kısım çalışan memurları, devlet dairelerinde, kurumlarında çalışanların bir bölümünü kapsıyor" dedi ve ekledi:

    "Bir kısım kamu çalışanlarını diyoruz çünkü idari tatil tüm kamu çalışanlarını kapsamıyor. Yani bir kısım kamu görelisi idari izinli sayılırken, bir kısmi deyim yerindeyse nöbetçi olarak kamu görevlerini yürütecekler. Resmi tatil günleri Ulusal Bayram ve Genel Tatil Hakkında Kanun ve ayrıca Devlet Memurları Kanunu ile düzenlendi. İdari tatil günleri bu Kanun hükümlerine göre resmi tatil günü değildir. Ayrıca hafta sonu, bayram günleri ve yılbaşı dışında kalan günlerin resmi tatil yapılması ancak kanunla mümkündür. Bu bakımdan idari tatil günlerinde kamu kurum ve kuruluşlarında işlerin sürdürülmesi için yeterli sayıda personel nöbetçi bırakılıyor."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sözlerini, "Mahkemelerdeki uygulamaya göre, resmi tatil günleri süreye dahildir" diye sürdüren Doğan, şu konulara dikkat çekti:

    "Bu duruma göre bayram tatili içinde süresi sona eren dava açma, davaya cevap verme, cevaba cevap, ikinci cevap dilekçesi, temyiz ve karar düzeltme süreleri, ihtara cevap verme, delil gösterme süreleri ve ayrıca yargıcın ara kararı ile verdiği süre bayram tatili içinde sona ermiş ise, süre resmi tatili takip eden ilk iş günü çalışma mesai sonunda biter. Burada önemli olan son günü 16 Eylül Cuma gününe gelecek sürelerin ne olacağı. Hafta sonu tatili, bayram tatili ve adli tatil sonrasında uzayan süreler, idari tatil günlerinde uzamıyor. Yargıtay ve Danıştay Daireleri genel olarak idari tatil günlerinde sürelerin işleyeceğini içtihat olarak kabul ediyor. Ancak istisna olarak bazı daireler değişik bir yorumla idari izin sayılan günlerde de sürelerin uzayacağını ilişkin karar verdiler."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow