hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'nin, eylül ayı tarım ÜFE verisi belli oldu

    Türkiyenin, eylül ayı tarım ÜFE verisi belli oldu
    expand

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) verilerini açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eylül ayında endeks, bir önceki aya göre yüzde 2, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 20,28 ve geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 31,09 oranında artış gösterdi. 12 aylık ortalamalara göre ise yüzde 52,28 oranında yükseldi.

    Sektörel bazda incelendiğinde, bir önceki aya göre tarım ve avcılık ürünleri ile ilgili hizmetlerde yüzde 1,96, ormancılık ürünleri ve hizmetlerinde yüzde 1,81, balıkçılık ve su ürünlerinde ise yüzde 3,51 artış gerçekleşti. Ana gruplar arasında tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 4,1, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 1,25 artış yaşanırken, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 2,19 oranında düşüş kaydedildi.

    Yıllık bazda bakıldığında, 7 alt grup endeksi daha düşük, 7 alt grup ise daha yüksek değişim gösterdi. Yıllık bazda tek düşüş yaşayan grup yüzde 0,57 azalışla sebze, kavun-karpuz, kök ve yumrular oldu. En düşük artış oranları ise yüzde 17,67 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalarda, yüzde 21,83 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar grubunda kaydedildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öte yandan, en yüksek yıllık artışlar yüzde 110,74 ile yağlı meyveler ve yüzde 64,13 ile koyun, keçi ve bunların süt ve yapağısı gibi hayvansal ürünlerde gerçekleşti. Aylık bazda ise üzümde yüzde 6,71, tropikal ve subtropikal meyvelerde yüzde 3,53 oranında düşüş yaşandı. Buna karşın, canlı kümes hayvanları ve yumurtalarda yüzde 17,23, lifli bitkilerde yüzde 10,08 artış kaydedildi.

    Bu veriler, özellikle tarım ve hayvancılık sektörlerinde maliyetlerin yükselmeye devam ettiğini, üretim tarafındaki fiyat baskısının sürdüğünü gösteriyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow