hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'nin, ağustos ayı dış ticaret verileri belli oldu

    Türkiyenin, ağustos ayı dış ticaret verileri belli oldu
    expand

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos ayına dair dış ticaret endekslerini yayımladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Verilere göre, ihracat birim değer endeksi, geçen yılın aynı ayına kıyasla ağustosta yüzde 3,6 artış gösterdi. Ağustos 2023'e göre endeks; gıda, içecek ve tütünde yüzde 11,8, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 7,4, imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 2,7 oranında artarken, yakıtlarda yüzde 10,2 düşüş yaşandı.

    İthalat birim değer endeksi ise yıllık bazda ağustosta yüzde 2,9 oranında yükseldi. Endeks; gıda, içecek ve tütünde yüzde 8,8, yakıtlarda yüzde 5,4, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 1,1 ve imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 0,9 artış gösterdi.

    MİKTAR ENDEKSLERİ

    Ağustos ayında ihracat miktar endeksi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,2 azaldı. Bu dönemde endeks; gıda, içecek ve tütünde yüzde 6,6, yakıtlarda yüzde 7,8, imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 0,8 gerilerken, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 3,6 artış kaydetti.

    İthalat miktar endeksi ise ağustosta yıllık bazda yüzde 13,2 oranında düştü. Endeks, geçen yılın aynı dönemine göre; gıda, içecek ve tütünde yüzde 7,7, yakıtlarda yüzde 5,6, imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 7,7 oranında azalma gösterirken, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 6,1 oranında artış yaşandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    MEVSİM VE TAKVİM ETKİSİNDEN ARINDIRILMIŞ VERİLER

    Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış verilere göre, temmuz ayında 150,9 olan ihracat miktar endeksi, ağustosta yüzde 3,2 artışla 155,8 olarak hesaplandı. Takvim etkisinden arındırılmış verilere göre ise, geçen yıl ağustos ayında 144,9 olan ihracat miktar endeksi yüzde 2,9 artışla 149’a çıktı.

    İthalat miktar endeksi, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış verilere göre, temmuzda 117,1 iken ağustosta yüzde 0,7 artarak 118'e yükseldi. Takvim etkisinden arındırılmış verilere göre ise, geçen yıl ağustosta 128,9 olan endeks, bu yıl aynı dönemde yüzde 10,4 azalarak 115,5 olarak kaydedildi.

    İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine oranı ile hesaplanan dış ticaret haddi, geçen yıl ağustosta 87,7 iken bu yıl aynı ayda 0,6 puan artışla 88,3 olarak belirlendi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow