hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'nin, 2025'te uzay çalışmaları için kullanacağı bütçe belli oldu

    Türkiyenin, 2025te uzay çalışmaları için kullanacağı bütçe belli oldu
    expand

    Türkiye, bu yıl insanlı ilk uzay görevini başarıyla gerçekleştirirken, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nden elde edilen verilere göre, uzay ve havacılık için ayrılan bütçe 2024 yılında 4 milyar TL iken, 2025 yılı için bu rakam 5 milyar 52 milyon TL'yi aştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bütçedeki artış, Türkiye’nin bu yıl uzaya gönderdiği ilk astronot Alper Gezeravcı ve ikinci astronot Tuva Cihangir Atasever'in yanı sıra, TÜRKSAT 6A uydusunun başarılarıyla da destekleniyor. Milli Uzay Programı kapsamındaki hedefler, bu artışın arkasındaki en önemli nedenler arasında. Özellikle “Ay’a ilk temasın sağlanması” hedefi için çalışmalar tüm hızıyla sürdürülüyor.

    TÜBİTAK UZAY, Ay Projesi kapsamında 2026 yılında Ay ile ilk teması sağlayacak uzay aracının tasarım ve üretim sürecini yürütüyor. Türkiye, aynı yıl Antalya’da düzenlenecek olan Uluslararası Uzay Kongresi'ne (IAC) de ev sahipliği yapacak.

    2026 VE 2027 YILI BÜTÇELERİ

    2026 yılı için uzay ve havacılık programlarına 5 milyar 984 milyon 396 bin TL ayrılırken, 2027 yılında bu rakamın 6 milyar 802 milyon 903 bin TL’ye çıkması planlanıyor. Bu artışın bir kısmı, derin uzay çalışmalarına yönelik füzyon teknolojisinin geliştirilmesi için kurulacak AR-GE merkezinin tamamlanmasına ayrılacak.

    TUA'NIN 2025 BÜTÇESİ BELLİ OLDU

    Türkiye Uzay Ajansı’nın (TUA) bütçesi de açıklandı. 2025 yılı için ajansa ayrılan bütçe 2 milyar 344 milyon 953 bin TL olarak belirlenmiş durumda. Bu rakam, 2026 yılı için 2 milyar 781 milyon 864 bin TL'ye, 2027 yılı için ise 3 milyar 163 milyon 928 bin TL’ye yükselecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TÜRKİYE’NİN UZAY PROGRAMINDAKİ HEDEFLERİ

    Türkiye, uzay programı çerçevesinde yeni nesil uydu geliştirme, bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi kurulması, uzay limanı oluşturulması ve uzay havası alanına yatırım yapılması gibi hedeflere odaklanıyor. Ayrıca astronomik gözlemler ve uzay nesnelerinin takibi konularında da daha ileri seviyelere ulaşılması amaçlanıyor.

    Bu kapsamda Türkiye, uzay ekonomisinde yer edinmeyi ve bu hızla büyüyen sektörde pay sahibi olmayı hedefliyor. Dünya genelinde 600 milyar doları bulan ve gelecekte 1 trilyon dolara ulaşması beklenen uzay ekonomisinde, Türkiye de söz sahibi olmayı amaçlıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow