hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'de, elektrik üretimi yüzde 10,9 arttı

    Türkiyede, elektrik üretimi yüzde 10,9 arttı
    expand

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun Haziran ayına ait "Elektrik Piyasası Sektör Raporu"na göre, lisanslı elektrik üretiminde hidroelektrik santrallerinin payı yüzde 25, ithal kömür santrallerinin payı yüzde 21,8, doğal gaz santrallerinin payı yüzde 17,9, linyit santrallerinin payı yüzde 13,2 ve rüzgar santrallerinin payı yüzde 11,7 olarak gerçekleşti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu enerji kaynaklarını sırasıyla biyokütle, jeotermal, güneş, taş kömürü, fuel-oil ve asfaltit takip etti.

    Türkiye'nin lisanslı elektrik üretimi, Haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,9 artarak 26 milyon 23 bin 313 megavatsaat seviyesine ulaştı.

    Faturalanan elektrik tüketim miktarı ise aynı dönemde yüzde 6,8 artarak 22 milyon 68 bin 936 megavatsaat olarak kaydedildi.

    Elektrik tüketiminin yüzde 37,1'i sanayi, yüzde 28'i kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer aboneler, yüzde 25,8'i ise mesken aboneleri tarafından gerçekleştirildi. Aydınlatmanın payı yüzde 1,7, tarımsal faaliyetlerin payı ise yüzde 7,3 olarak belirlendi.

     

    TÜKETİCİ SAYISI VE KURULU GÜÇTE ARTIŞ

    Haziran ayında elektrik tüketici sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 artarak 50 milyon 95 bin 253'e ulaştı.

    Bu dönemde mesken tüketici sayısında yüzde 1,8, tarımsal faaliyet tüketici sayısında yüzde 3 artış gözlemlendi. Aydınlatma tüketicilerinin sayısında yüzde 1,6, kamu ve özel hizmetler sektörü ile diğer tüketicilerin sayısında yüzde 1,8 artış gerçekleşti. Ancak sanayi tüketici sayısında yüzde 7,1 oranında bir azalma yaşandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'nin lisanslı elektrik kurulu gücü ise bu dönemde yüzde 0,8 artarak 96 bin 323 megavat seviyesine ulaştı.

    Kurulu gücün yüzde 25,5'i doğal gaz çevrim santrallerinden, yüzde 24,8'i barajlı hidroelektrik santrallerinden, yüzde 12,6'sı rüzgar santrallerinden, yüzde 10,8'i ithal kömür santrallerinden oluştu. Geriye kalan kısmı ise diğer enerji kaynaklarından elektrik üreten tesisler oluşturdu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow