hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Brent petrolün varil fiyatı kaç para oldu? (30.08.2024)

    Brent petrolün varil fiyatı kaç para oldu (30.08.2024)
    expand

    Dün 79,19 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 78,82 dolar seviyesinde kapattı. Bugün saat 09.35 itibarıyla Brent petrolün varil fiyatı, kapanışa göre yüzde 0,47 artışla 79,17 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Texas türü (WTI) ham petrolün varili ise 76,23 dolardan işlem gördü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Petrol fiyatlarındaki bu artışın arkasında, Orta Doğu'da devam eden çatışmaların genişlemesi endişesi, Libya'daki üretim kesintileri ve Irak'ın olası üretim azaltma planları nedeniyle küresel arzın daralacağına yönelik kaygılar etkili oldu. Bu durum, petrol fiyatlarının hafif bir yukarı yönlü hareket sergilemesine neden oldu.

    Brent petrolde teknik analizlere göre, 79,90 ile 82,44 dolar aralığı direnç, 77,36 ile 74,82 dolar aralığı ise destek bölgesi olarak takip edilebilir.

    Libya'daki gelişmelere gelince, Libya Ulusal Petrol Şirketi tarafından yapılan açıklamada, "Petrol ve doğalgaz üretiminin durdurulmasının ardından oluşan zarar, 3 gün içinde 120,3 milyon doları geçti." denildi.

    Libya'nın doğusundaki Temsilciler Meclisi'nin atadığı hükümet, Merkez Bankası yönetimi konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle 26 Ağustos'ta tüm petrol sahaları, limanlar ve kurumlarda "mücbir sebep" ilan ederek üretim ve ihracatı durdurma kararı almıştı.

    Ayrıca, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimi sinyali vermesi de fiyatlar üzerinde etkili oldu. ABD ekonomisinin dayanıklılığına dair işaretler ve faiz indirimi beklentileri, petrol fiyatlarını destekleyen faktörler arasında yer alıyor. Ülkede faiz indiriminin ekonomik canlılığı ve petrol talebini artıracağı öngörülüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Orta Doğu'daki çatışmaların genişleyebileceği endişesi, piyasalar üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'da başlattığı "geniş çaplı" saldırılar sürerken, Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı ile Tulkerim'de İsrail askerleriyle şiddetli çatışmaların yaşandığını duyurdu.

    Kassam Tugayları'ndan yapılan açıklamada, "Mücahitlerimiz, Cenin ve Tulkerim’e giren işgal güçleriyle mermi ve patlayıcılarla çatışmaya devam ediyor. Bölgeye giren işgal güçlerine ait askeri araçlarda 10'dan fazla kara bombası patlattık." ifadeleri kullanıldı.

    Ayrıca, İsrail Güvenlik Kabinesi, Mısır-Gazze Şeridi sınırındaki Philadelphi Koridoru'ndaki İsrail askerlerinin işgalinin devam etmesini onayladı. Yerel basında çıkan haberlere göre, İsrail ordusunun Philadelphi Koridoru'ndaki işgalin sürmesi için çizilen haritalar Güvenlik Kabinesi'ne sunuldu ve yapılan oylamada 10 üyeden 8'i işgalin devamı yönünde oy kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow