hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye, ikinci çeyrekte hizmet ihracatında G20 lideri oldu

    Türkiye, ikinci çeyrekte hizmet ihracatında G20 lideri oldu
    expand

    Ticaret Bakanlığı, Türkiye'nin hizmet ihracatındaki artışa dair önemli açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamaya göre Türkiye, G20 ülkeleri arasında hizmet ihracatında ilk sıraya yerleşti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakanlığın açıklamasında şu ifadeler öne çıktı:

    "Cumhuriyetimizin 100. yılında, ülkemiz 101,7 milyar dolar hizmet ihracatı gerçekleştirerek, dünya hizmet ihracatından yüzde 1,29 pay almış ve 22. sıraya yükselmiştir. 2024 yılı için belirlediğimiz 110 milyar dolar hizmet ihracatı hedefine doğru ilerlerken, yılın ilk 6 ayında hizmet ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,5 oranında artarak 47,2 milyar dolara ulaşmıştır. Aynı dönemde, hizmet ithalatımız ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,8 artışla 23,1 milyar dolar olarak kaydedilmiştir. Bu çerçevede, hizmetler ticaretinde ortalama yüzde 50 düzeyinde ticaret fazlası elde ediyoruz."

    Açıklamanın devamında şunlar belirtildi:

    "23 Ağustos 2024 tarihinde İktisadi İş Birliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD), G20 ülkelerinin 2024 yılı İkinci Çeyrek Uluslararası Ticaret İstatistikleri Raporu'nu yayımlamıştır. Bu rapora göre, G20 ülkelerinin mal ihracatında artış hızı 2024 yılı ikinci çeyreğinde ilk çeyreğe göre sabit kalırken, hizmet ihracatında ise artış devam etmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye, 2024 yılı ikinci çeyreğinde, G20 ülkeleri arasında bir önceki çeyreğe kıyasla hizmet ihracatındaki artış oranıyla ilk sıraya yerleşirken, aynı dönemde hizmet ithalatı artış oranını en fazla düşüren ülke olmuştur. 2023 yılı ikinci çeyrekte, G20 ülkelerinin hizmet ihracatında yüzde 1,9'luk bir artış yaşanmışken, ülkemizde bu oran yüzde 4,7 olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde, G20 ülkelerinin hizmet ithalatında yüzde 1,1'lik bir artış görülürken, ülkemizin hizmet ithalatında yüzde 3 oranında bir daralma yaşanmıştır (mevsimsellikten arındırılmış veriler).

    Bu çerçevede, G20 ülkeleri arasında 2024 yılı ikinci çeyreğinde hizmet ihracatında birinci sıraya yerleşen Türkiye, aynı zamanda hizmet ithalatını en fazla azaltan ülke konumunda olmuştur.

    Bu başarı, Türkiye'nin dünya hizmet ticaretindeki yerini güçlendirdiğini ve hizmet sektörünün ülkemizin cari dengesine pozitif katkısını artırdığını göstermektedir. Ticaret Bakanlığı olarak, hizmet ihracatına yönelik hedeflerimizi gerçekleştirmek ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren firmalarımızı küresel markalar haline getirmek için desteklerimize devam ediyoruz. Bu kapsamda, 2023 yılında hizmet ihracatçılarına yönelik 2,5 milyar TL olan destek bütçemiz, 2024 yılında 5,1 milyar TL’ye yükseltilmiş ve Ağustos ayı itibarıyla 3,9 milyar TL destek ödemesi yapılmıştır."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow