hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye ekonomisi yabancı yatırımcıya güven vermeye devam ediyor! İki haftada 8.4 milyar dolarlık giriş

    Türkiye ekonomisi yabancı yatırımcıya güven vermeye devam ediyor İki haftada 8.4 milyar dolarlık giriş
    expand

    Türkiye, 1 yıl içinde üç farklı kredi derecelendirme kuruluşundan not artırımı alarak, bu alanda tek ülke olmayı başardı. Enflasyon ve cari açıktaki düşüş, yabancı yatırımcının Türkiye'ye olan güvenini artırırken, cari açığın gerilemesi, risk primindeki düşüş ve gri listeden çıkış gibi olumlu gelişmeler yatırımcıların ilgisini zirveye taşıdı. Son 2 hafta içinde Türkiye’ye 8.4 milyar dolarlık yabancı sermaye girişi olurken, net rezervlerde de 12 milyar dolar artış yaşandı. Borsada ise 4 haftalık aranın ardından net alımlar tekrar başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’nin enflasyonla mücadelesinde başarı elde etmesi ve büyüme performansını sürdürebilmesi, ülkenin uluslararası arenada pozitif ayrışmasını sağlıyor. Son iki hafta içinde swap işlemleriyle 4 milyar dolar, tahvil ve bono alımlarıyla 3 milyar 230 milyon dolar ve eurobond ihracından elde edilen 1 milyar 150 milyon dolar olmak üzere toplam 8.4 milyar dolarlık yabancı giriş gerçekleşti. Merkez Bankası'nın swap hariç net rezervleri de bu dönemde 12 milyar dolar artarak 5.5 yılın zirvesine çıktı.

    YABANCILARIN TÜRK TAHVİLLERİNE BÜYÜK İLGİSİ

    Yabancı yatırımcılar, Türk tahvil piyasasında büyük alımlar gerçekleştirdi. 6-13 Eylül haftasında 1 milyar 647 milyon dolar, 13-20 Eylül haftasında ise 1 milyar 583 milyon dolarlık net tahvil alımı yapıldı. Bu iki haftalık dönemde toplam net alım 3 milyar 230 milyon dolara ulaştı. Yılbaşından bu yana yabancıların tahvil-bono alımları ise 14 milyar doları geçti. Ayrıca, Merkez Bankası’nın döviz rezervleri de son iki haftada 9 milyar 631 milyon dolar artış göstererek rekor seviyeye ulaştı.

    Türkiye ekonomisi yabancı yatırımcıya güven vermeye devam ediyor İki haftada 8.4 milyar dolarlık giriş

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HAZİNE'NİN TAHVİL İHRACINA YOĞUN TALEP

    Sabah gazetesinde yer alan habere göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın geçtiğimiz hafta uluslararası piyasalarda gerçekleştirdiği tahvil ihracına da büyük ilgi gösterildi. 3.5 milyar dolar tutarında ihraç edilen tahvile, 150'yi aşkın yatırımcı 3 kat talep gösterdi. İhraç edilen tahvillerin yüzde 40’ı ABD, yüzde 36’sı Birleşik Krallık, yüzde 11’i diğer Avrupa ülkeleri, yüzde 9’u Türkiye ve yüzde 4’ü Orta Doğu yatırımcılarına satıldı.

    TL’YE GEÇİŞ HIZ KAZANDI

    Bankacılık sisteminde de Türk Lirası’na geçiş hızlanmaya devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre, kur korumalı mevduat hesaplarındaki düşüş, 20 Eylül haftasında 30.4 milyar TL azalarak 1.53 trilyon TL'ye geriledi. TL’nin toplam mevduatlardaki payı ise yüzde 62’ye ulaştı.

    Türkiye ekonomisi yabancı yatırımcıya güven vermeye devam ediyor İki haftada 8.4 milyar dolarlık giriş

     

    BORSA İSTANBUL’DA YABANCI ALIMLARI YENİDEN BAŞLADI

    Yabancı yatırımcılar, Borsa İstanbul'da 4 haftalık aranın ardından net alımlara geri döndü. 13-20 Eylül haftasında yabancıların borsadaki net alımı 96.1 milyon dolar olarak kaydedildi. Hisse senedi stokları ise 33.6 milyar dolardan 34.9 milyar dolara yükseldi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow