hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye, Çekya'ya ihracat rekoru kırdı

    Türkiye, Çekyaya ihracat rekoru kırdı
    expand

    Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) verilerine göre Türkiye'nin Çekya'ya ihracatı, 2024 yılının ocak-mayıs döneminde tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak 683,7 milyon dolar oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye, en büyük pazarlarından biri olan Avrupa'da ihracatını etkin bir şekilde sürdürmekle kalmıyor, aynı zamanda Orta Avrupa'daki diğer ülkelerle de ticari ilişkilerini güçlendiriyor. Bu ülkeler arasında önemli bir yere sahip olan Çekya, Türkiye'nin dış satışlarını artırdığı önemli pazarlardan biri olarak öne çıkıyor.

    Çek araştırmacıların Türkiye'deki 660 milyon dolarlık yatırımı ve Türk araştırmacıların Çekya'daki 40 milyon dolarlık makale yatırımı, iki ülke arasındaki bilimsel ve ekonomik işbirliğinin de altını çiziyor. Çekya'nın otomotiv, enerji, porselen, kristal ve makine sektörlerindeki güçlü ekonomisi, özellikle enerji alanında işbirliği fırsatlarını artırıyor.

    Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin Çekya'ya ihracatı, 2024 yılının ocak-mayıs döneminde tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak 683,7 milyon dolar oldu. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,7'lik bir artışı temsil ediyor.

    OTOMOTİV SEKTÖRÜ ZİRVEYİ ÇEKTİ

    Çekya'ya en fazla ihracat yapılan sektör otomotiv oldu. 185,3 milyon dolarlık ihracat ile bu sektör, Türkiye'nin Çekya'ya yaptığı ihracatta başı çekiyor. Otomotiv sektörünü, 92,7 milyon dolarlık demir ve demir dışı metaller, 77,2 milyon dolarlık kimyevi ürünler ve mamulleri, 63,8 milyon dolarlık elektrik ve elektronik ürünler, 47,1 milyon dolarlık hazır giyim ve konfeksiyon sektörü takip etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öte yandan, Çekya'nın en az talep gösterdiği sektörler arasında 21 bin dolarla çiçek bitkileri ve mamulleri, 121 bin dolarla tütün, 624 bin dolarla su ürünleri ve hayvansal mamuller, 1 milyon 12 bin dolarla kuru meyve ve mamulleri, 1 milyon 334 bin dolarla gemi yat ve hizmetleri bulunuyor.

    Bu veriler, Türkiye'nin çeşitlendirilmiş bir ihracat portföyüne sahip olduğunu ve Avrupa pazarında hem ana hem de yan pazarlarla güçlü ticari ilişkiler kurduğunu gösteriyor. Türkiye, bu güçlü ve birleşik ekonomik yapısıyla Çekyalı şirketlerin de daha fazla iş ve yatırım yapmak istediği bir pazar haline gelmiştir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow