hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye Bankalar Birliği'nden dijital dolandırıcılık uyarısı

    Türkiye Bankalar Birliğinden dijital dolandırıcılık uyarısı
    expand

    Türkiye Bankalar Birliği (TBB), dijital kanallarda güvenli işlem yapabilmek adına dolandırıcılık yöntemleri ve bunlardan korunma yolları hakkında yazılı bir açıklama yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son zamanlarda internet ve mobil kanallarda artan dolandırıcılık vakalarına dikkat çeken açıklamada, kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacının doğduğu vurgulandı ve sıkça rastlanan dolandırıcılık yöntemleri sıralandı. Bu yöntemler arasında; sahte internet siteleri ve güvensiz alışveriş platformları üzerinden yapılan dolandırıcılıklar, kişisel bilgilerin manipüle edilerek ele geçirilmesi, sosyal medya platformlarındaki sahte hesaplarla dolandırıcılık, sahte e-posta adreslerinden gelen mesajlarla kişisel bilgilerin ele geçirilmesi, sahte SMS ve e-postalarla bilgilerin çalınması, cihazlara uzaktan erişim sağlayarak para ve bilgi çalma girişimleri, zararlı yazılımlar yükleyerek veri hırsızlığı gibi örnekler yer aldı.

    Açıklamada, SMS, e-posta veya sosyal medya üzerinden gelen bildirimlerdeki linklere kaynağı doğrulanmadan tıklanmaması gerektiği belirtildi. Hizmet alınan kurumun resmi iletişim kanalları aracılığıyla doğrulama yapılması ve bir tıklamanın sahte sitelere veya virüslere yönlendirebileceği vurgulandı.

    "GÜVENMEDİĞİNİZ MOBİL UYGULAMALARI YÜKLEMEYİN"

    Banka hesaplarının kimseyle paylaşılmaması gerektiğinin altı çizilen açıklamada, "Şifrelerinizi kimseyle paylaşmayın. Kendini savcı, polis, asker, banka çalışanı, avukat olarak tanıtan veya ödül, prim iadesi, kart aidatı iadesi gibi bahanelerle sizden şifre, kart bilgisi ve kişisel veri isteyen kişilere güvenmeyin ve bu tür amaçlarla gelen bağlantılara tıklamayın. Güvenliğinden emin olmadığınız mobil uygulamaları cihazlarınıza yüklemeyin. Korsan veya güvenlik açığı bulunan uygulamalar, kişisel bilgilerinizi çalabilir, cihazınıza zarar verebilir ve kimlik hırsızlığına sebep olabilir." denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bankaların yaptığı güvenlik duyurularının takip edilmesi gerektiği hatırlatılırken, kişisel bilgilerin güncel kalması adına bu duyurularda verilen uyarıların dikkate alınmasının önemli olduğu ifade edildi.

    "ŞİFRELERİNİZİ BAŞKA PLATFORMLARDA KULLANMAYIN"

    Açıklamada, kişisel cep telefonu, bilgisayar ve tabletlere yüklenen uygulamaların izinlerinin dikkatlice kontrol edilmesi gerektiği vurgulanarak şu uyarılarda bulunuldu:

    "Bankacılık uygulamalarınızı resmi uygulama mağazalarından indirin. Bilinmeyen veya güvenilir olmayan kaynaklardan uygulama indirmeyin. Bankacılık işlemlerinde kullandığınız şifreleri, farklı uygulamalarda veya alışveriş sitelerinde kullanmayın. Daha düşük güvenlik seviyesine sahip sitelerde şifreleriniz çalınabilir ve bu şifreler bankacılık uygulamalarınızda denenerek hesabınıza giriş yapılabilir.

    Güvenliğinden emin olmadığınız sitelerden alışveriş yapmayın. Sahte bir site üzerinden dolandırılma riski mevcuttur. Banka hesap özetlerinizi ve işlemlerinizi düzenli olarak kontrol edin ve şüpheli bir durumda hızlı bir şekilde bankanızla iletişime geçin. Bu çerçevede, dolandırıcılık olaylarına karşı resmi kurumlar ve hizmet aldığınız kuruluşlar tarafından yapılan tüm uyarı ve bilgilendirmelere özen gösterilmelidir."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow