Türk-İş: 4 kişilik ailenin açlık sınırı 10 bin 135 TL oldu
Türk-İş 4 kişilik ailenin nisan ayında gıda harcaması tutarının (açlık sınırı) 10 bin 135 TL olarak hesaplandığını açıkladı. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti de aynı dönemde aylık 13 bin 165 liraya yükseldi.
Türk-İş, Nisan 2023 dönemine ilişkin 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın sonuçlarını açıkladı. Buna göre, 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı 10 bin 135 TL hesaplandı. Gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarına denk gelen yoksulluk sınırı ise 33 bin 15 TL oldu. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 13 bin 165 liraya yükseldi. Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış, bir önceki aya göre yüzde 5,67 oranında gerçekleşti.
ET FİYATLARI ZAMLANDI
Nisan ayında, süt ve yoğurt fiyatları sınırlı düzeyde azalırken; peynir fiyatı biraz arttı. Balık eti yüzde 9, kuzu eti yüzde 21, dana eti yüzde 25, tavuk eti yüzde 11, yumurta yüzde 3 zamlandı. Yeşil mercimek fiyatı değişmezken; kırmızı mercimeğin ortalama kilogram fiyatı yüzde 5 geriledi. Nohudun fiyatı sınırlı düzeyde düşerken; kuru fasulyenin fiyatı yüzde 3, yağlı tohumların yüzde 8 oranında arttı. Pirinç ve un fiyatlarında sınırlı düzeyde artış gözlemlendi. Bulgur yüzde 4, makarna yüzde 5 zamlandı, irmik fiyatı yüzde 4 düştü.
Semt pazarlarında yeşil soğan, kıvırcık gibi salata yeşilliklerinin fiyatı yüzde 20, pırasa, lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatı yüzde 15 arttı. Nisan ayının zam şampiyonu yüzde 40 ile kuru soğan oldu. Patates ise yüzde 33 ile en çok zamlanan ikinci ürün oldu. Patlıcan, kabak, domates ve salatalık fiyatları düşerken; biber zamlandı. Fasulye ortalama 33 TL'den semt pazarlarında kendisine yer bulurken; bakla ve bezelye fiyatları geriledi.
YAZ MEYVELERİ ORTALAMA FİYATI 45 TL
Geçen ay 40 TL'den pazarlarda satılmaya başlayan çilek bu ay 20 TL'ye geriledi. Erik, yenidünya, çağla gibi yeni yaz meyveleri ortalama 45 TL'den satılmaya başlandı. Ortalama sebze kilogram fiyatı 20,26 TL, ortalama meyve kilogram fiyatı 19,02 TL oldu. Son bir ayda ortalama ay çiçek yağı, tereyağı, margarin ve zeytinyağı fiyatları sabit kaldı. Ayrıca, tuz kilogram fiyatı hafif düzeyde zamlanırken; yeşil zeytin yüzde 4, pekmez yüzde 6 zamlandı. Siyah zeytin, çay, reçel fiyatları düşük seviyede; bal yüzde 4, salça yüzde 5 geriledi. Ihlamur, şeker ve baharat fiyatları sabit kaldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Asgari ücret ne zaman belli olacak? Heyetler 16 Aralık'ta ikinci kez bir araya gelecek...
14-20 Aralık A101 Aktüel Ürünler Listesi Yayınlandı! Kaçırılmayacak İndirim Fırsatları
Milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiren karar! Zorunlu Trafik Sigortası'nda teminat tutarları güncellendi
Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Mahkemeden emsal karar...
Milyonlar merakla bekliyor: En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?