Ton pazarında hedef 5 kat büyümek
Türkiye’nin ilk konserve ton balığı Dardanel, kişi başı yıllık tüketimi 1 kilograma çıkarmak için kolları sıvadı. Ton balığını “marketten alınabilecek en doğal ve saf protein” olarak tanımlayan Dardanel İcra Kurulu Başkanı Mehmet Önen, “2021’de de sofralardan sağlığı ve balığı eksik etmeyeceğiz. Yatırıma, üretime ve istihdama hız veriyoruz” dedi.
1984 yılından bu yana Türkiye’nin ilk konserve ton balığı üreticisi olarak faaliyetlerini sürdüren Dardanel’in İcra Kurulu Başkanı Mehmet Önen, “Rekor büyüme devam etse de ton balığı pazarı henüz Türkiye’de emekleme döneminde” açıklamasını yaptı. Ülkemizde kişi başı yıllık 25 kilogram tavuk, 15 kilogram kırmızı et ve 5 kilogram balık tüketildiğine dikkat çeken Önen, “Ton balığı tüketimi ise henüz kişi başı yıllık 200 gram seviyesinde. Bu rakamla, Amerika, Avrupa ve Orta Doğu’nun çok gerisindeyiz. Marketten alınabilecek en doğal ve saf protein kaynağı ton balığının ülkemizde tüketiminin artırılması için üretimden yatırıma ve pazarlamaya seferberlik ilan ettik” dedi.
Hedefimiz tüketimi 5 kat artırmak
Yine Nielsen raporlarına göre bugün Türkiye’de üretilen toplam ton balığı pazarının yüzde 80’inin Dardanel fabrikalarında üretildiğini hatırlatan Önen, “Bunların yüzde 60’ı ise Dardanel markasıyla raflarda yerini alıyor. Bu rakamlarla en yakın rakibimizin bile yaklaşık 5,5 katı pazar payına sahibiz. Öte yandan 2021 ve sonrası için hedefimiz sadece markamızı değil aynı zamanda ton balığı pazarını büyütmek” dedi ve ekledi:
“Ton balığı tüketimi dünyada ortalama 1 kilogram; Türkiye bu ortalamanın altında kalıyor. Bizim de hedefimiz, ülkemizdeki ton balığı tüketimini en az 5 katına çıkarmak ve 1 kilogram seviyesine çekmek…”
“Ton balığının çiftliği yok”
“Sağlıklı, doğal ve bağışıklığa katkı sunan ton balığın tüketimini artırmayı, “Sadece Dardanel’in ticari başarısı olarak görmüyoruz. Aynı zamanda toplum sağlığına ve sağlıklı beslenme trendlerine öncülük eden bir sanayi kuruluşu olmayı bir görev olarak değerlendiriyoruz” diyen Önen, sözlerine şöyle devam etti:
“Pandemi müşteri tercihlerini ve alışkanlıklarını büyük ölçüde değiştirdi. Sürdürülebilirlik kavramı şirketlerin, hijyen ise bireylerin hayatının ayrılmaz parçası oldu. Sağlıklı beslenme alışkanlığı pandemiden önce hayatımıza girdi; sonrasında da devam edecek. Ton balığı ise markette bulunabilecek en saf protein olarak karşımıza çıkıyor. Ton balığı yakalandığı anda, gemilerde -18 derecede donduruluyor. Konserve ton balığı, sterilizasyon teknolojisinin yardımıyla, hiçbir katkı malzemesi olmadan 3 yıl raf ömrüne sahip olabiliyor.”
“Ton balığının çiftliği yok” diyen Önen, “Ton balığı konservesinin bu denli doğal ve sağlıklı olmasının da nedeni budur. Çiftlik balığında, doğal balıktan alınabilecek Omega-3, amino asit ve kompleks minerallerin bulunmadığını hatırlatmakta fayda var. Bu konuda doğru bilinen bir yanlışı düzeltmek gerekiyor. Kalp ve beyin sağlığına gerçekten fayda sağlanması için doğal balık tüketilmeli” diye vurguladı.
2021 satış hedefimiz 1,4 milyar TL
Konserve ton balığı pazarının 2021’de bu yıldan da iyi geçeceğini öngören Önen, “Dardanel olarak her yıl, pazara paralel şekilde yüzde 40 büyüyoruz. Bu yılı da 1 milyar TL’nin üzerinde bir satış ile tamamlıyoruz. 2021 ise öngörümüz 1,4 milyar TL” açıklamasını yaptı.
Bu ivmede, ihracattaki büyümenin de önemine değinen Önen, “Satışlarımızın yüzde 30’u ihracattan geliyor. Bugün 35 ayrı ülkeye ihracatımız bulunuyor; bunların 33’üne direkt Dardanel markasıyla ihracat yapıyoruz” dedi.
2020’de ihracat taleplerine yetişemediklerini de ekleyen Önen, “Stoklarımızda önceliği iç pazara verdik; ihracatın yaklaşık yüzde 90’ını tamamlayabildik. 2021’in sonunda devreye alacağımız yeni fabrikamızla birlikte üretimi artıracağız. Böylece stoklarımız yükselen ihracatı da daha rahat karşılayacak. Aynı zamanda bu bölgelerin kültürüne ve farklı yemek yeme alışkanlığına göre pazarlama yapmayı sürdüreceğiz” dedi.
“Markamızı satmayacağız. Aile anayasamıza da koyduk”
Şirketimizi kesinlikle satmayı düşünmediğimiz gibi, yabancı ortaklıklara da sıcak bakmıyoruz” diye vurguladı. Bunun aile anayasasına da birinci madde olarak eklendiğini belirten Önen, “Aksine çok iddialı hedeflerimiz var. Yunanistan’da dondurulmuş deniz ürünleri üreten bir marka ile görüşme halindeyiz. Bunun için Yunanistan’da bir şirket kurduk. Görüşmeler yıl sonunda tamamlanacak. Bu satın alma gerçekleştiği takdirde 150 milyon euro pazar büyüklüğündeki Yunanistan’a girmiş ve daha geniş bir Avrupa coğrafyasına yayılmış olacağız. Çanakkale’de ürettiğimiz ton balığını, Yunanistan’da satacağız” diye açıkladı.
Bu ve benzeri satın almalar, devreye girecek yeni yatırımlar ve artan ihracat gücüyle Dardanel’in Türkiye’nin en büyük gıda markalarından biri olarak ilerlerken, aynı zamanda bir dünya markasına dönüştüğünü belirten Önen, “Şu anda pazarın lideri İtalyan bir firma. İkinci ve üçüncü sırada ise Tayland ve İspanya’dan firmalar var. 5 yıl içinde hedefimiz, Tayland ve İspanya’daki markaları geride bırakarak, dünyada ilk 3 firmadan biri olmak. Bir Türk şirketi olarak dünyada böyle bir başarı elde etmek bizim en büyük motivasyonumuz” dedi.
Kadın istihdamıyla büyüyoruz
“Türkiye’de sanayici olmak, özellikle gıda üretiminde 36 yılı geride bırakmak kolay değil. Bu süreçte bizim diğer büyük motivasyonumuz oluşturduğumuz istihdam. Ton balığı üretimi, kadın emeği yoğun bir sektör. 2000 çalışanımızın 1500’ünü kadınlar oluşturuyor. Tüm dünyada olduğu gibi, Dardanel ürünlerini de kadın emekçilerimiz elleriyle temizliyor ve hazırlıyor. Çanakkale gibi sanayisi gelişmekte olan bir bölgede binlerce kadına istihdam sağlamak, asgari ücretin üzerinde bir gelir yaratmak, böylece hanelerine dokunmak, bizim en büyük mutluluğumuz. Büyüyeceksek de bunu kadın istihdamını artırarak yapacağız 2021 yılında yeni fabrikamızı devreye almamız ile birlikte ek 1.000 kişilik kadın istihdamı yaratacağız.”
“Tutmaz dediler; 400 milyon lira ciroya ulaştı”
İnovasyon ve yenilikçilik bizim genlerimizde var. Dardanel’in kurucusu Niyazi Önen’in 15 yıl önce Londra’da görüp çok beğendiği ve Türkiye’ye getirdiği bir sandviç işimiz bulunuyor. Başta tutmaz denilen iş bugün 400 milyon lira ciroya ulaştı. Satışlarımızın yüzde 50’si benzin istasyonlarından geliyor. 300 çalışanımız günde ortalama 150 bin sandviç üretiyor. Sadece 15 yıl içinde bu alanda da kalitemizle pazar lideri olmayı başardık.
“İlk”lerin öncüsü
Dardanel sektörde “ilk”leri geliştiren bir marka olarak biliniyor. Ve yaptığı tek ilk, ton balığı üretimi değil. Aynı zamanda ton balığının ilk reklamı da, reklam tarihinin 3 saniyelik ilk kısa reklamları da Dardanel’e ait. Mehmet Önen bu konuda şu açıklamayı yaptı: “Öncülük etmek bizim DNA’mızda var. Son reklam kampanyamızda da ‘Ton mu yesek?’ diyerek, benzer tatlardan ve aynı fast food’lardan sıkılanları, doğal ve sağlıklı bir alternatif olan ton balığını yemeğe davet ettik. Bir önceki reklamımızda da ‘kolay açılıyoruz’ demiştik ve artık sadece bir tık’la açılan kapağımızı öne çıkarmıştık. Bu kapak teknolojisini dünyada ton balığı konservesinde yapan, uygulayan ilk firmayız. O kapak sterilize edilebilir olmalı, yüksek ısıya dayanabilmeli… Bunun Türkiye’deki patentini de aldık. Bu da ton balığı satışlarını ciddi artıracaktır. Bu bizim sektörümüz için gerçekten çok önemli bir inovasyon. Çünkü sektörü değiştirecek güce sahip ve tamamen müşteri deneyimine dayanan bir iyileştirme.”
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Fitch Ratings yeni raporunu yayımladı! "Risklere rağmen Türk bankalarının beklentileri..."
MEVDUAT FAİZİ | Bankalar mevduat faiz oranlarını güncelledi! Peki 100 bin liranın 32 günlük getirisi ne kadar oldu?
İş dünyasının en güçlü 100 insanı belli oldu! Listeye Çinli iş insanları damga vurdu
ALTIN NEDEN DÜŞÜYOR, DEVAM EDECEK Mİ? Son ayların en hızlı düşüşü!
EMEKLİ ZAMMI 2025 | En düşük memur ve emekli maaşı ne kadar olacak? İşte enflasyon öngörülerine göre 4 farklı senaryo...