hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ticaret Bakanlığı aldatıcı reklamlara yaklaşık 200 milyon lira ceza kesti

    Ticaret Bakanlığı aldatıcı reklamlara yaklaşık 200 milyon lira ceza kesti
    expand

    Reklam Kurulu, yılın ilk 9 ayında gündemine gelen 1340 dosyayı inceleyerek, aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama olduğu belirlenen 1173 dosya için yaptırım uyguladı. Bu kapsamda, firmalara toplamda 187 milyon 456 bin 473 lira idari para cezası kesildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kurulun Eylül ayı toplantısında, tüketicileri yanıltıcı nitelikteki birçok reklam ve ticari uygulamaya dair kararlar alındığı ve dünya genelinde "karanlık ticari tasarımlar" olarak bilinen yanıltıcı ticari uygulamaların değerlendirildiği belirtildi.

    Bu ayki toplantıda görüşülen 144 dosyadan 118'inin mevzuata aykırı olduğu tespit edilerek, bu reklam ve ticari uygulamalar için durdurma cezasının yanı sıra 22 milyon 414 bin 861 lira idari para cezası uygulanmasına karar verildiği bildirildi.

    Açıklamada, karanlık ticari tasarımlar, çevrim içi kullanıcı ara yüzlerinde bulunan, tüketicileri genellikle kendi çıkarlarına uygun olmayan seçimler yapmaya yönlendiren, manipüle eden veya zorlayan tasarımlar olarak tanımlandı.

    "TÜKETİCİLERİ MANİPÜLE EDEN UNSURLAR DEĞERLENDİRİLDİ"

    Ayrıca, dünya genelinde 27 tüketiciyi koruma otoritesinin katılımıyla, abonelik hizmetlerinde karanlık ticari tasarımlara yönelik Uluslararası Tüketiciyi Koruma ve Uygulama Ağı (ICPEN) tarafından 29 Ocak-2 Şubat 2024 tarihlerinde gerçekleştirilen taramaların sonucunda, resen incelemeler başlatıldığı ve toplantıda bu tür abonelik uygulamalarıyla ilgili kararlar alındığına dikkat çekildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüketicilere önceden seçili sunulan abonelik paketleri, güncellenen sözleşmelerde "kabul etme" seçeneğinin "reddetme" seçeneğine göre daha belirgin olması gibi manipülatif uygulamaların değerlendirildiği belirtildi. Ayrıca, abonelik paketlerinin yükseltilmeden satın alma işlemlerini tamamlamayı zorlaştıran tasarımlar ve ücretsiz deneme fırsatları sunulurken ödeme bilgisi talep edilmesi gibi uygulamaların tüketici iradesini olumsuz etkileyen yanıltıcı ticari yöntemler olduğu vurgulandı. Bu tür uygulamalarda bulunan firmalara da idari yaptırımlar uygulandı.

    Reklam Kurulu, dijital platformlarda tüketicilerin karşılaştığı aldatıcı ticari tasarımlara yönelik incelemelerini sürdürürken, yılın ilk 9 ayında 1340 dosya hakkında değerlendirme yapmış ve aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama olduğu tespit edilen 1173 dosya için durdurma ve idari para cezası uygulamıştır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow