hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TCMB'den 'Carry Trade' uyarısı

    TCMBden Carry Trade uyarısı
    expand

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), finansal okuryazarlık ve ekonomi eğitimi faaliyetleri kapsamında "Herkes İçin Ekonomi" mikro sitesinde "Carry Trade" başlıklı yeni bir video yayınladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Videoda, carry trade işlemlerinin detaylı bir şekilde açıklanarak örneklerle anlatıldığı belirtiliyor. Carry trade işlemleri, yatırımcıların düşük faizli para birimlerinden borçlanarak, yüksek faizli para birimlerine yatırım yapması şeklinde tanımlanıyor. Bu işlemler, döviz kurlarında değişiklik olmadığı sürece, iki ülke arasındaki faiz farkı kadar getiri potansiyeli taşır. Ancak döviz kurlarının hareketleri bu getiriyi etkileyebilir.

    Videoda, "Yatırımcıların, düşük faizli para birimlerinden borç alarak daha yüksek faizli para birimlerine yatırım yapmasına carry trade denir. Carry trade işlemleri, döviz kuru değişmediği sürece iki ülke arasındaki faiz farkı kadar getiri potansiyeli taşır. Bu işlemlerin getiri sağlanmasına etki eden en önemli unsur döviz kurlarıdır. Çünkü, yüksek faizli para biriminin, aradaki faiz farkından daha çok değer kaybetmesi halinde yatırımcı için zarar oluşur." ifadelerine yer verildi.

    Videoda ayrıca carry trade işlemlerinin her zaman kârla sonuçlanmayabileceği uyarısı yapılıyor. Bu tür işlemlerin yatırımcıların döviz kuru beklentilerini yansıttığı belirtilerek, uluslararası fon akışlarının yönünün belirlenmesinde önemli bir rol oynadığı vurgulanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Carry trade işlemlerini gerçekleştiren yatırımcıların döviz kurundaki oynaklığı ve oluşabilecek riskleri dikkatle değerlendirmesi gerektiği de videoda ifade ediliyor. Bu açıklamalar, yatırımcıların bilinçli kararlar almasına yardımcı olmayı amaçlıyor.

    CARRY TRADE NEDİR?

    Carry Trade, düşük faizli bir para biriminden borçlanarak elde edilen fonların, daha yüksek faizli bir para birimine yatırım yapılarak kar elde edilmesi amacıyla gerçekleştirilen bir finansal işlemdir. Bu işlem, döviz kuru değişmediği sürece, iki para birimi arasındaki faiz farkı kadar getiri sağlar. İşlemin temel mantığı, düşük maliyetli borçlanma ile yüksek getirili yatırım arasındaki farktan yararlanmaktır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow