hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TCMB yönetimi banka genel müdürleri ile bir araya geldi

    TCMB yönetimi banka genel müdürleri ile bir araya geldi
    expand

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yönetimi, banka genel müdürleriyle bir araya gelerek uygulanmakta olan programa ilişkin görüş alışverişinde bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu istişare toplantıları, önceki toplantılarda kararlaştırıldığı üzere üç ayda bir düzenli olarak gerçekleştirilmektedir. Toplantıda, bankaların çeşitli konulardaki taleplerini dile getirdikleri ve TCMB yönetiminin kendi duruşunu paylaştığı öğrenildi.

    KKM’DEN ÇIKIŞ VE DDM FAİZİ

    Bloomberg HT'de yer alan habere göre toplantıda, TCMB yönetimi KKM’den (Kur Korumalı Mevduat) çıkış konusundaki yaklaşımını bir kez daha dile getirdi. Bankalar, bu konuda yapılması gereken ince ayarlarla ilgili önerilerde bulundu. Döviz Dönüşümlü Mevduat’ta (DDM) şu an itibariyle verilen faiz oranı yüzde 40’ın altına inemiyor. Bankalar, çıkışı teşvik etmek amacıyla bu faizin altına inilmesi talebinde bulundu ve TCMB, bu sınırın 5 puan kadar aşağı çekilebileceği konusunda adım atılabileceğini belirtti.

    DDM’DE ZORUNLU KARŞILIKLARA VADE AYARLAMASI

    Bankalar, DDM işlemlerinde vadelere göre farklılaşan zorunlu karşılıklar konusunda da düzenleme yapılması gerektiğini belirtti. Daha önceki uygulamalarda, uzun vadeye yönlendirme amacıyla 6 aya kadar olan vadeye uygulanan zorunlu karşılıklar 3 aya göre avantaj sağlıyordu. Bankalar, 6 aylık vadede uygulanan zorunlu karşılık avantajının kısa vadeyle eşitlenmesini önerdi ve TCMB yönetimi bu öneriyi olumlu karşıladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ZORUNLU KARŞILIĞA NEMA TALEBİ

    Bankalar, zorunlu karşılık düzenlemeleri sonrasında karlılık sorunları yaşadıklarını belirterek, TCMB’de tutmak zorunda kaldıkları paranın önemli bir kısmının vadesiz mevduat tutarına yaklaştığını ifade etti. Bu nedenle nema konusunda TCMB’den destek talep ettiler.

    YABANCI PARA KREDİ KARTLARINDA TAVAN

    Bankalar, yabancı para kredi kartlarında uygulanan yüzde 1.8’lik sınırın maliyetlerinin çok altında kaldığını belirterek, bu tavanın yükseltilmesi talebinde bulundular. TCMB yönetiminin bu talebi not aldığı ifade edildi.

    BÜYÜK MONTANLI YP KREDİLERE YÜZDE 2 AYARI

    Toplantıda ayrıca, kredilere uygulanan yüzde 2 büyüme sınırı tartışıldı. Bankacılar, büyük montanlı yabancı para yatırım kredileri için bu sınırın zorlayıcı olduğunu belirterek uyarlama talebinde bulundular ve TCMB bu talebin değerlendirileceğini ifade etti.

    TCMB’NİN GENEL DURUŞU

    Toplantıda TCMB yönetimi, program konusunda kararlılığını vurguladı. Rezerv artışının devam edeceği mesajını veren Merkez Bankası yöneticileri, "İşler şu aşamada yolunda gitse de sorunlar tamamen ortadan kalkmış değil" ifadeleriyle ihtiyatlı bir yaklaşım sergiledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow