Taksilerle ilgili karar ikiye böldü! Uzman isim 3 yıl önceki sözlerini değiştirdi
İBB'nin UKOME toplantısında ihtiyaç fazlası minibüslerin taksiye dönüştürülmesi kararı kabul edildi. İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Murat Çelik, taksilerle ilgili 3 yıl önceki tespitini 'Bugünkü şartlar nedeniyle o rapor geçerliliğini yitirdi.' diyerek değiştirdi. İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu ise neden olumsuz oy kullandığını Posta.com.tr'ye açıkladı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Ulaşım Koordinasyon Merkezi kasım ayı toplantısında, toplam 2 bin 125 minibüs ve dolmuşun taksiye dönüşümü oy çokluğuyla kabul edildi. İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu, minibüslerin taksiye dönüşümü teklifine olumsuz oy kullandı. İBB’nin hazırladığı 500 engelsiz taksi teklifi ise reddedildi. Eyüp Aksu iki teklifle ilgili neden olumsuz oy kullandığını Posta.com.tr'ye anlattı. İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Murat Çelik ise, 3 yıl önce taksilerle ilgili yaptığı tespiti değiştirdiğini açıkladı.
"TOPLU TAŞIMA ARACI TAKSİYE DÖNEMEZ"
İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu, "M plakalı hatlı minibüsler toplu taşıma aracıdır. Kanunen taksiye dönemezler. Geçen sene Ağustos ayında aynı olayı yaşadık. 750 aracı dönüştürdüler. Hukuk süreci başlattık ve hem idari mahkeme hem de istinaf mahkemesi bu kararı iptal etti.
Mahkeme kararı iptal ettiği halde Büyükşehir Belediyesi bu kararı uygulamadı. Biz de kararı uygulamadığı için Büyükşehir Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulunduk. Şimdi dün yine teknik heyetin oy çokluğuyla böyle bir karar daha aldılar. Bu karar kanuna, yönetmeliğe, yönergeye aykırı olduğu için biz ret oyu kullandık. Hukuk alanında da bu konuyu yargıya taşıyacağız. Mahkeme kararını uygulamadığı için İBB hakkında suç duyurusunda bulunduk." dedi.
"Toplu taşıma aracı taksiye dönemez." diyen Aksu, "Onlar ihale edilirken toplu taşıma aracı olarak ihale edildi. Sokakları, caddeleri, güzergahları net belliydi. Toplu taşıma aracıyla taksi farklı bir ulaşım modudur, toplu taşıma aracı taksiye dönüşemez. Ayrıca Türkiye'de böyle bir örneği de yok." ifadelerini kullandı.
"Evet oyu verenler neden bunu talep ediyorlar?" sorusuna yanıt veren Aksu, "Minibüs esnafının mağduriyetini gidermek için ve İstanbul'da taksi sayısının artışını gerçekleştirmek için bunu onayladılar." dedi.
"ENGELLİ VATANDAŞLARI KULLANARAK 5 BİN PLAKANIN ÖNÜNÜ AÇMAYA ÇALIŞIYORLAR"
Eyüp Aksu "Siz taksi sayısının yeterli olduğunu mu düşünüyorsunuz?" sorusuna "Eğer İstanbul'da taksi sayısının artışına ihtiyaç var ise 10553 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla artış yapılabilir. Komisyon kurulur ve kriterler yerine getirilir. Bilimsel bir çalışma yapılır ve 'İstanbul'da taksi sayısının artışına ihtiyaç vardır' sonucu çıkarsa 10553 sayılı Bakanlar Kurulu kararına uygun ve yasal bir şekilde taksi sayısının artışı yapılabilir." şeklinde yanıt verdi.
İBB'nin hazırladığı 500 engelsiz teklifinin reddedilmesiyle ilgili konuşan Aksu, "İstanbul'da 500 tane ticari taksi, belediyenin bünyesinde çalışacak ve engelli vatandaşlara hizmet edecekti. 'Büyükşehir belediyesi plaka çalıştıramaz, alamaz ve satamaz' diye bir kanun var. Bu nedenle Komisyon tarafından reddedildi." ifadelerini kullandı.
"Biz esnaf odası olarak şunu söyleyebiliriz ki hiçbir engellimiz arayıp 'Biz taksi istiyoruz' demedi." diyen Aksu, "Tabi ki herkes bir engelli adayıdır. Allah onların yardımcısı olsun ama böyle bir taksi modu üretmeye gerek yok. Bu konuda ilçe belediyeleri ve Büyükşehir Belediyesi zaten sosyal belediyecilik anlayışıyla engelli vatandaşlarımıza ücretsiz hizmet veriyor. Büyükşehir'in buradaki gayesi, 5000 plakanın önünü açmak. Bu konuda samimi değiller onun için biz de ret oyu kullandık." diye konuştu.
"500 plakanın önünü açmak" derken neyi kastettiğini anlatan Aksu, "Yani belediye plaka vermeye başlayacak. Önce engelli diye duygusallık yapacaklar sonra da sürekli gündeme getirdikleri 5000 plakanın verilmesinin önünün açılmasını sağlayacaklar." dedi.
"O RAPOR GEÇERLİLİĞİNİ YİTİRDİ"
İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Murat Çelik ise minibüslerin taksiye çevrilmesinin amacını anlattı ve hukuken uygun olduğunu belirtti.
"Ben 3 yıl önce taksiciler odasına bir rapor hazırlamıştım. Bu raporu da Tetaş taksimetre firmasından aldığım rakamlarla hazırlamıştım. Bu rakamlara göre bir araç ortalama yüz kilometre yol yapıyorsa ancak 38 kilometresinde yolcu taşıyordu. "Taksi fazlasıyla var ama sistem yetersiz" gibi bir tespitte bulunmuştum. Fakat bu 3 yıl önce alınmış rakamlarla hazırlandı. Bugün şartlar değişti, o rapor geçerliliğini yitirdi. Şu an taksi ihtiyacı 5 binin üzerinde bile olabilir. Minibüslerin taksiye çevrilmesi son derece yerinde bir karar. Metrolar bir sürü minibüs hattını boşa çıkardı, bir sürü minibüs boş gidip geliyor. 1800 minibüs boşta kaldı, bu insanlar bu hatları da para verip aldılar. Minibüsçülerin eskiden gelen hatlarını bir şekilde ödemek gerekiyordu. Taksi plakası vererek barışçıl şekilde problemi çözdüler. Taksi plakası vererek minibüsçülerin zararını kapattılar. Gayet olumlu bir yaklaşım. Hem minibüsçülerin mağduriyetinin giderilmesi hem de İstanbul'da taksi sayısıyla ilgili problemin ortadan kalkması hedefleniyor. "
"İstanbul'a 2500- 3000 taksi daha gerekiyor. Bunun için de İBB'nin ihale yapması gerekiyor. O da ısrarla ihaleden kaçınıyor." diyen Aksu, "Arzı artırmanın en kısa ve en çabuk yolu Büyükşehir Belediyesi'nin bir plaka ihalesi yaparak eksiği kapatmasıdır. Yalnız kaç ilave taksi gerektiğini de ölçmek gerekir. Üniversite olarak bize gelirlerse ölçeriz." ifadelerini kullandı.
"DENETLENMESİ MÜMKÜN DEĞİL"
"Ekrem İmamoğlu'nun söylediği '5 bin taksi ve 15 bin şoför alacağım, bunların özlük hakları olacak' ifadelerinin gerçekleşmesi çok mümkün değil." diyen Çelik,"Yani 15 bin tane memur şoförün, 5 bin taksiyi kullanıp gelirleri belediyeyle dürüstçe paylaşması ve her yolcuyu alıp taşıdığının denetlenmesi mümkün değil. Zaten herkes özelleştirmeden yana." diye ekledi.
15 bin tane devlet memuru taksicinin denetiminin daha zor olacağından bahseden Çelik, "Taksici 'Ben zaten memurum' der, yolcuyu almadan gider. Soruşturma açarsan da 'Yolcuyu görmedim' der." ifadelerini kullandı.
Çelik, "Minibüslere taksi plakası verme yetkisi Büyükşehir Belediyesi'nde. Minibüslerin taksiye çevrilmesi kanuna uygundur. Ama taksiciler tabi ki ekmeklerinin bölünmesini istemiyorlar. " diye konuştu.
HAKSIZLIĞA NEDEN OLUR MU?
"Minibüs hattının üstüne para ödemeden taksiye dönüşmesi haksızlık yaratır mı?" sorusuna yanıt veren Çelik, "Olabilir ancak bazı yerlerde minibüs hatları taksi hatalarından daha pahalı. Bunu tek tek inceleyip ince hesabı yapmak zor olur. 'Senin minibüs hattın ne kadarsa üstüne şu kadar para ver sana taksi plakası vereyim' gibi bir hesaba girmek mümkün değil. O yüzden bire karşılık bir veriyorlar." dedi.
Posta / Büşra Özbelli
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BİM 20 Aralık Cuma Aktüel Ürünler Listesi: Bugün BİM Kataloğunda Neler İndirimde?
2025 ASGARİ ÜCRET | Asgari ücret görüşmesinde gözler 4. toplantıda! Taraflardan biri masadan kalkarsa ne olur?
KONUT KREDİSİ | Ev sahibi olmak isteyenler dikkat! Kredili satışlarda büyük artış...
HABER || Asgari ücret ne kadar olacak? Uzman isimlerden 3 farklı tahmin
Amazon’dan flaş Türkiye kararı! Artık bu 1500 parça Sivas, Yozgat, Tokat ve Kayseri'de üretilecek...