hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SON DAKİKA HABERİ: Borsa ve kriptoya vergi mi geliyor? Mehmet Şimşek'in sözleri ne anlama geliyor?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 'Bir gelir elde ediliyorsa bunun vergisi de olmalı' çıkışı sonrası gözler kripto ve borsa varlıklarına çevrildi. Borsaya girenden ve kripto alandan vergi mi alınacak? Uzman isim canlı yayında tek tek anlattı. İşte detaylar!

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BEYKENT ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR VOLKAN ÖNGEL ŞU İFADELERLE AKTARDI;

    Mehmet Şimşek, ''Dünyada Böyle bir gelir elde ediliyorsa bunun vergisi olmalı. Kripto varlıklar borsada işlem gören varlıklar. Yatırım fonları ve bunların da disipline edilmesi gerekiyor.'' diyor. Nasıl değerlendirmek lazım?

    Kesinlikle kripto varlıklar ve gelirler bütün dünyanın gündeminde. Ciddi şekilde tartışılan bir konu çünkü merkeziyetsiz yapı içerisinde. Burada elde edilen kazançlar genel olarak vergilendirilemeyebiliyor ama bir de elde edilen kazançların kontrol edilmesi işi var. Dolayısıyla tüm dünyada Sayın Bakan'ın söylediği gibi, bu yönde bir çaba söz konusu. Birkaç Avrupa ülkesi bunu yavaş yavaş yapmaya başladı.

    Başarılı olabildiler mi derseniz çok başarılı olmuş bir ülkeden bahsetmekte zor. Çünkü gerçekten yasal altyapısı ile birlikte bunların bir borsaya, kontrol edilebilir borsaya bağlanmış olması lazım ama Çin başta olmak üzere bu noktada ciddi bir çalışma konusu. Amerika Birleşik Devletleri de ilgili keza aynı şekilde. Japonya' da vergilendirmeye çalışıyor. Türkiye'de de gündeme gelmiş olması şaşırtıcı değil. Yaklaşık yüzde 10 civarında bir gelir vergisi uygulanabilir gibi gözüküyor şu anda.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vergilendirme örnek verdiğiniz ülkelerde direkt yatırımcıdan mı tahsil ediliyor yoksa aracı firmadan mı?

    Bu stopaj olarak kesilecek bizim düzenlememiz  içerisinde. dolayısıyla burada bir alım yaptığımız sonrasında satış yaptığımız bir kar söz konusu olduğunda, ister istemez bunun aracı firma tarafından kesilmesi, devletin yatırılması gerekecektir. Aynen banka mevduatlarında olduğu gibi.

    Şu anda 10 adet borsadan ve aracı firmadan bahsediyoruz Türkiye'de işlem yapacak olan. Dolayısıyla milyonlarca kişiyi takip etmek ve işlem yapmaktansa 10 firma ile işlem yapmak maliye açısından da hem işlemleri hızlandıracak hem maliyeti düşürecektir. 

    Yatırımcıyı etkiler mi Yatırımcı sayısı düşer mi?

    Gelir elde ettiğinizde bunun karşılığında bir vergi ödemeniz gerekiyor. Dolayısıyla siz bunu isterseniz kripto varlığa isterseniz başka bir finansal varlığa yatırın değişen hiçbir şey yok. Buradaki gelirden bahsettiğimizde, vergilendirme diğer unsurlardan çok yüksek olmadığı sürece buradaki yatırımcıyı etkilemeyecektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nasıl bir oran bekleniyor?

    Yüzde 10'lar civarında bir oran bekliyorum şu anda genel itibarıyla var olan faizdeki getirinin karşılığı olduğu gibi fon tarafında da yüzde 10'luk bir vergi söz konusuydu. Buradaki oranın da yüzde 10'a çıkarılması gündemde.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow