hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SGK kayıt dışı istihdama ceza yağdırdı

    SGK kayıt dışı istihdama ceza yağdırdı
    expand

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kayıt dışı istihdamla mücadele çerçevesinde, sahte iş yerleri ve sahte sigortalılara yönelik denetimlerini artırarak sürdürüyor. Sigortasız işçi çalıştıran işletmelere toplam 1 milyar 73 milyon 333 bin 289 lira ceza kesildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu çalışmalar, "Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu" üzerinden yoğunlaştırılmış durumda.

    Kayıt dışı istihdamın yaygın olduğu sektörler ve bölgelerde denetimlere ağırlık veren SGK, 2024 yılının Ocak-Temmuz döneminde Türkiye genelinde 71 bin 456 iş yerini denetledi. Bu denetimlerde, 11 bin 172 kişinin kayıt dışı çalıştırıldığı tespit edildi ve sigortasız işçi çalıştıran işletmelere toplam 1 milyar 73 milyon 333 bin 289 lira ceza uygulandı.

    Aynı dönemde, 1407 iş yerinin "sahte" olduğu belirlenirken, 47 bin 766 kişinin sigorta primlerinin sahte iş yerleri üzerinden yatırıldığı ortaya çıktı.

    KAYIT DIŞININ EKONOMİYE ETKİSİ

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, denetimlerle ilgili yaptığı açıklamada, SGK'nin aktüeryal dengesi ve sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği için kayıt dışı istihdamla mücadelenin önemine vurgu yaptı. Işıkhan, kayıt dışı istihdamda 1 puanlık azalmanın, yüzde 34,5 prim oranı temel alındığında yıllık yaklaşık 27,1 milyar liralık bir gelir artışına karşılık geldiğini belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bakan Işıkhan, kayıt dışı istihdamın, kurallara uygun olarak sigortalı çalışan istihdam eden işverenlerle, kayıt dışı çalıştıran işverenler arasında haksız rekabete neden olduğunu, bunun yanı sıra hem çalışan haklarının ihlaline hem de ülke ekonomisine zarar verdiğini ifade etti.

    Kayıt dışıyla mücadele, sendikalar ve diğer sosyal tarafların desteğiyle, Türkiye genelinde sektör ayrımı yapılmaksızın etkin bir şekilde devam ediyor. 2002 yılında yüzde 52 civarında olan kayıt dışı istihdam oranının yüzde 26'ya, tarım dışı sektörlerde ise yüzde 16’ya kadar gerilediğini belirten Işıkhan, denetimlerin özellikle kayıt dışının yüksek olduğu ve yabancı uyruklu işçilerin yoğun çalıştığı sektörlerde artarak süreceğini ekledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow