hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rusya'da 5 milyon işçi açığı

    Rusyada 5 milyon işçi açığı
    expand

    Rusya Bilimler Akademisi Ekonomi Enstitüsü'nün (RAS) yakın tarihli bir araştırmasına göre, Rusya ekonomisi vasıflı işgücü sıkıntısı yaşıyor. Bir araştırmacı, işçilere yönelik tatmin edilmeyen talebin ekonomik büyümeyi durdurduğunu söylüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya Bilimler Akademisi Ekonomi (RAS) Enstitüsü Araştırmacısı Nikolay Akhapkin işgücü arzı veya halihazırda istihdam edilen kişi sayısı sabit kalmasına rağmen, Ukrayna ihtilafı nedeniyle uygulanan Batılı yaptırımların başlamasından bu yana, açığın son iki yılda keskin bir şekilde arttığını gözlemledi.

    RAS Herald'da yayımlanan araştırma, 2023 sonu itibarıyla Rusya'da yaklaşık 4,8 milyon işçi açığının olacağını gösteriyor.

    Akhapkin'e göre işçilere yönelik tatmin edilemeyen talep, halihazırda ekonomik büyümeyi yavaşlatan bir faktör haline geldi. Ancak trendin ciddiyetinin ekonominin çeşitli sektörleri arasında farklılık gösterdiğini belirtti.

    Ülkenin istatistik servisi Rosstat'a göre, Rusya'daki işsizlik seviyeleri Ekim ayında yüzde 2,9 ile 1990'ların başından bu yana en düşük seviyeye ulaşarak aynı dönemde rekor düşük seviyelere ulaştı. Ancak uzmanlar, hızla azalan işsiz havuzunun endişe verici olduğunu düşünüyor.

    Geçtiğimiz ay Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, ekonominin karşı karşıya olduğu temel sorunun işgücü kıtlığı olduğunu iddia etmişti. Benzer şekilde, Ekonomik Kalkınma Bakanı Maxim Reshetnikov da metriğin ülkenin ana iç risk faktörü olduğuna dikkat çekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    RUSYA'DA ŞARTLAR NASIL?

    Rusya Finans Üniversitesi Psikoloji ve İnsan Sermayesi Gelişimi profesörü Aleksandr Safonov, Izvestia'ya, personel sıkıntısının işletmelerin gerekli miktarda mal ve hizmeti üretememesine neden olduğunu, bunun da GSYİH büyüme oranlarında düşüşe neden olduğunu ve enflasyonu hızlandırdığını söyledi.

    Gelecek yıl işgücü sıkıntısının özellikle düşük ücretler, zorlu çalışma koşulları sunan ve uzak bölgelerde bulunan sektörlerde şiddetli olacağını öngördü. Bunlar arasında tarım, konut, toplumsal hizmetler ve inşaat yer alıyor. Ancak üst düzey yazılım uzmanları, mühendisler, teknoloji uzmanları, makine operatörleri, sürücüler ve robot bilimi uzmanlarının hâlâ büyük talep göreceğini belirtti.

    Bu ayın başlarında, Yakov & Partners danışmanlık şirketi (eski adıyla McKinsey & Company'nin Rusya'daki yan kuruluşu, Üç Büyüklerden biri) ülkedeki işgücü açığının da büyüdüğünü tahmin etti. Ancak firma, açığın 2030 yılına kadar 2 ila 4 milyon arasında olacağını tahmin ederek daha düşük rakamlar verdi. Ayrıca hangi sektörlerin etkileneceğine dair farklı tahminler de sunarak, Rusya'nın en iyi nitelikli 1,4 milyona ve 2,2 milyona kadar açığı olacağını belirtti. milyon orta nitelikli personel.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow