hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Petrol üreticileri Angola'nın çıkışına rağmen OPEC'te kalmaya devam ediyor

    Petrol üreticileri Angolanın çıkışına rağmen OPECte kalmaya devam ediyor
    expand

    OPEC'in birçok üyesi Angola'nın gruptan ayrılma kararı almasının ardından örgüte ve hedeflerine olan bağlılıklarını doğruladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Afrika ülkesi Angola, OPEC üyeliğinin artık kendi çıkarlarına hizmet etmediğini duyurarak ayrılma kararını seçti. Ancak ülkenin çıkışı, diğer 12 ülkenin tepkisini çekti.

    Angola'nın hamlesi, kartelin Angola'dan, grubun petrol fiyatlarını desteklemek amacıyla üretimi kısma girişiminin bir parçası olarak üretimi günde 1,1 milyon varil azaltmasını istemesinin ardından geldi.

    Kongo'nun hidrokarbon bakanı Bruno Jean-Richard Itoua, Angola'nın ayrılışına yanıt olarak yaptığı açıklamada “OPEC ve OPEC+'nın kalbindeki birlik ve beraberliğe olan sağlam desteğimizi yineliyoruz. Afrikalı olsun ya da olmasın her üye, ortak hedeflerimize ulaşmada ve küresel petrol piyasasının dengesini korumada vazgeçilmez bir rol oynuyor." dedi.

    Nijerya Petrolden Sorumlu Devlet Bakanı Heineken Lokpobiri, X'te (eski adıyla Twitter) yaptığı bir açıklamada, ülkesinin "OPEC'in hedeflerine bağlılıkta kararlı olduğunu ve bir yandan da yalnızca ülke sınırları içinde değil, aynı zamanda ülke genelinde de yankı bulan kaygıları ele almak için örgütle aktif olarak etkileşimde bulunduğunu" yazdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Irak Petrol Bakanlığı sözcüsü Assem Cihad, OPEC'in üretim kotalarına ilişkin tutumunu savundu. Cihag Irak Haber Ajansı'na grubun "küresel petrol piyasasında istikrarı sağlamak için arz ve talep arasında en yüksek denge oranlarına ulaşmaya çalıştığını" söyledi. Ülkenin kendi yeni kotasını karşılamak için önümüzdeki ay grubun en büyük arz kesintilerinden bazılarını yapması bekleniyor.

    Angola, OPEC'ten ayrılan ilk ülke değil; Katar, Endonezya ve Ekvador da son yıllarda çeşitli nedenlerle gruptan ayrılmıştı. Ancak bazı uzmanlar, Angola'nın hareketinin OPEC saflarında üretim kesintilerine ilişkin artan muhalefetin sinyali olabileceği konusunda uyardı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow