Rus iş insanları AB yaptırımlarını aşamadı, biri hariç: Kimdir bu Aleksandr Shulgin?
AB yüksek mahkemesi Rusya'ya yönelik önemli yaptırım kararı verdi. Aleksandr Shulgin, bloğun bireysel yaptırımlar listesinden çıkarılan ilk Rus işadamı olacak
Avrupa Birliği Adalet Divanı, bloğun bir Rus iş adamına uyguladığı yaptırımların kaldırılmasına yönelik dönüm noktası niteliğinde bir karar yayınladı.
Rus e-ticaret firması Ozon'un eski başkanı Aleksandr Shulgin, Ukrayna'da askeri operasyonun başlamasının ardından Moskova'ya yönelik yaptırımlar kapsamında Nisan 2022'de kara listeye alınmıştı.
AB yaptırımları ilk kez bir Rus işadamına ilişkin mahkeme kararıyla kaldırıldı. Daha önce bu tür kararlar yalnızca yaptırım uygulanan yakınları hakkında alınıyordu.
Mahkeme, "2023/572 sayılı kararın etkisi, temyiz başvurusunun sona erme tarihine kadar veya reddedilene kadar Shulgin açısından kalacaktır" dedi ve "temyizin geri kalanının reddedildiğini" ekledi .
Uzmanlara göre Avrupa mahkemesinin kısıtlamaları kaldırma kararında belirleyici olan Shulgin'in Ozon'dan ayrılması oldu.
Brüksel hukuk firması Acquis'in ortağı Yury Shumilov, RBK'ye yaptığı açıklamada, davanın Rus vatandaşlarını etkileyen çok sayıda AB yaptırımı açısından emsal oluşturacağını söyledi.
SHULGİN KİMDİR?
AB, Shulgin'i "önde gelen bir Rus iş adamı" ve Rus hükümetine "önemli bir gelir kaynağı sağlayan ekonomik sektörlerde faaliyet gösteren" bir şirketin CEO'su olarak hedef almıştı. Blok ayrıca yaptırımları uygularken, Moskova'nın Ukrayna'da askeri operasyon başlattığı 24 Şubat'ta Shulgin'in Kremlin'de Başkan Vladimir Putin ile görüşen bir dizi Rus iş adamı arasında yer aldığını da kaydetti.
Ancak kısıtlamaların getirilmesinden üç gün sonra Shulgin, Ozon'un icra kurulu başkanlığından istifa etti ve şirketin yönetim kurulundan istifa etti. O zamandan beri kendisinin "önde gelen bir iş adamı" olduğu fikrine yasal olarak meydan okumaya çalışıyor.
AB, Rusya karşıtı politikasının bir parçası olarak 1.800'e yakın kişi ve kuruluşa yaptırım uyguladı.
İKİ RUS İŞ İNSANININ TALEBİ GERİ ÇEVRİLDİ
Rus işadamları Gennady Timchenko ve Dmitry Pumpyansky, haklarını ihlal ettiğini iddia ettikleri AB yaptırımlarına itiraz etme tekliflerinin ilk turunu kaybettiler. İşadamları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bağları olduğu iddiası nedeniyle hedef alındı.
Bloomberg'e göre, AB Genel Mahkemesi Çarşamba günü milyarderlerin yanı sıra eşlerinin ve Pumpyansky'nin oğlunun itirazlarını da reddetti. Çıkış, kararlara hala itiraz edilebileceğini yazdı.
Timchenko ve eşinin avukatlarının, Brüksel'in işadamını Putin'in yakın arkadaşı olarak tanımlamasının temelden yoksun olduğunu iddia ettiği bildirildi.
Enerji yatırım şirketi Volga Group'un sahibi Timchenko, 27 ülkeden oluşan blok tarafından yaptırımlarla hedef alındıktan sonra geçen yıl Rusya'nın en büyük özel doğalgaz üreticisi Novatek'in yönetiminden istifa etti.
Bu arada Pumpyansky, kendisine, eşine ve oğluna uygulanan yaptırımları AB'nin Putin'e yönelik dış politika çabalarında “ikincil zarar” olarak nitelendirdi. Pumpyansky, petrol ve gaz endüstrisine yönelik Rus küresel çelik boru üreticisi olan TMK'nın sahibi ve başkanıd. AB, işletmelerinin Rus devletiyle çalışmaktan fayda sağladığı iddialarına dayanarak kendisine karşı tedbirler uyguladı.
Fotoğraf: Alamy Stock
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BİM TEMETTÜ TARİHİ 2024: BIMAS ne kadar temettü verecek? BİM temettü ne zaman hesaba geçer?
Bir dönemin moda ikonuydu! Popüler marka iflas etti! 160 mağazasını kapattı
HABER || Emeklileri ilgilendiren haber! Promosyonlar güncellendi
HABER | Asgari ücret maratonu sürüyor! 3. toplantının tarihi belli oldu
ŞOK Market 18-31 Aralık 2024 Aktüel Ürünler Kataloğu: Yılın Son Fırsatları!